Kore: Hareket başardı, başkan istifa edecek

03.12.2016 - 09:21
Haberi paylaş

Güney Kore’de devlet başkanı Park Geun-hye’in istifasını talep eden kitlesel eylemler sonucu Geun-hye istifa edeceğini açıkladı.

Normalde 2018 yılına kadar görevde kalma hakkı bulunan Geun-hye salı günü yaptığı açıklamada “Görev süremi kısaltmak da dâhil geleceğim ile ilgili tüm kararları parlamentoya bırakıyorum. Yasama mensupları hükümette iktidar boşluğu ve kaos oluşmasını engelleyecek önlemler hazırladığında istifa edeceğim” dedi. Muhalefet partileri ise başkan doğrudan istifa edebilecekken meclisi devreye sokarak zaman kazanmaya çalıştığını söylüyorlar. Geun-hye yakın arkadaşı Choi Soon-sil aracılığıyla Samsung ve Hyundai gibi büyük şirketlerden rüşvet almakla suçlanıyor. Bu şirketlerin Geun-hye’nin kurduğu vakıflara para yardımında bulunduğu iddia ediliyor.

Kore’de başını sendikaların ve solun çektiği kitlesel eylemlerin büyüklüğü bir milyon kişiye kadar ulaşmıştı. Ekim ayından beri gerçekleşen hafta sonu eylemlerinin sonuncusu olan 19 Kasım eyleminde, ülkenin başkenti Seul’de 600.000 kişi sokağa çıkmıştı. Bu eylemin yanı sıra 2007’den beri iktidar partisini destekleyen ılımlı FKTU sendikası da 30.000 kişilik bir eylem yapmıştı. Gösterilerdeki işçiler diğer muhalefet partilerine kıyasla sosyal demokrat Adalet Partisi’ne destek vermeye daha eğilimliler.

Eylemlere katılan lise öğrencileri ise ülkedeki sınav sistemindeki yolsuzluklara tepki gösteriyor. Göstericiler iki yıl önce gerçekleşen ve 300 gencin öldüğü feribot kazasını da unutmuş değiller ve hükümetin bu olayı örtbas etmesini de protesto ettiler. 2008’deki eylemlerin aksine bu kez işçiler tek tek bireyler olarak değil birlikte hareket ediyorlar. Seul’daki eylemden sonra sekiz ayrı koldan yürüyüş yapan işçilere ya militan KCTU sendikası veya sol örgütler liderlik ettiler.

Ancak ana akım muhalefet partileri de şu ana kadar kitle hareketinden çekindiler. Adalet partisinin de dâhil olduğu muhalefet işçilerin büyük şirketleri hedef almasından korkuyor. Adalet Partisi demiryolu işçilerinin greve son vermelerini istedi.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol