İrlanda’da on binler kürtaj hakkı için yürüdü

25.09.2016 - 08:49
Haberi paylaş

İrlanda’nın başkenti Dublin’de on binlerce insan kürtaj hakkı için yürüdü. Çok sınırlı tıbbi nedenler dışında kürtajın yasak olduğu İrlanda’da 10 yıl önce çok küçük bir kampanya olarak başlayan kürtaj hakkı mücadelesi, tarihinin en büyük gösterisini düzenledi.

Sağanak yağmur altında büyük bir çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu gösteride anayasada bulunan kürtaj yasağının kaldırılmasına yönelik talepler dillendirildi. Sendikalar, sol ve sosyalist siyasi partiler, kadın ve öğrenci derneklerin katıldığı gösteride ‘’Ne kilise ne devlet, karar kadınlara aittir’’, ‘’Kürtaj hakkı insan hakkıdır’’, ‘’Devlet elini bedenimizden çek’’ sloganları atıldı. Toplu taşıma grevinin olduğu bir güne denk gelen gösteriye ülkenin pek çok bölgesinden gruplar katıldı.

Gösteride ırkçılığa karşı ve mülteci kadınların haklarıyla ilgili konuşmalar da yapıldı.

İrlanda’dan her yıl 5 bine yakın kadın, kürtaj olmak için İngiltere’ye gidiyor. Bugüne kadar sosyalist milletvekillerinin defalarca meclise sunduğu yasa değişikliği ve referandum önerileri sağ iktidarlar tarafından reddedilmişti ancak mevcut hükümet yükselen bu mücadele karşısında giderek daha da çok baskı altında.

Önümüzdeki haftalarda mecliste sosyalist "Kârdan Önce İnsan" ve "Kesintilere Karşı Birlik" blokunun sunacağı anayasa değişikliği için referandum teklifi görüşülecek. Hükümetin sayısal olarak öneriyi reddetme gücü var ancak sokakta yükselen mücadele karşısında pozisyonu giderek zayıflıyor.

2015’te İrlanda’da homoseksüel evlilik hakkı referandumu %62 ile kabul edilmiş ve İrlanda dünyada bu hakkı halk oylamasıyla kazanan ilk ülke olmuştu. Kürtaj hakkı kampanyası aktivistleri bu zorlu mücadeleyi de kazanacaklarından eminler.

Dublin’deki gösteriye Londra, Paris, Berlin, Brüksel, New York, San Francisco, Toronto ve Melbourne’da yapılan eşzamanlı deştek gösteriler eşlik etti.

Bültene kayıt ol