Belçika işçi sınıfı “bu daha başlangıç” diyor

28.05.2016 - 19:01
Haberi paylaş

Sosyal güvencelerin tırpanlanması, işsizlik ödeneklerinin tamamen kaldırılmasının planlanması, emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi egemen sınıfın bir dizi saldırı planına karşı Belçika işçi sınıfı öfkeli.

Bir yandan Belçika PTT'si grev hazırlığı içerisinde olduğunu duyururken, 31 Mayıs'ta kamu emekçilerinin Brüksel'de düzenleyecekleri mitingin hazırlıkları devam ediyor. 24 Mayıs'ta Brüksel'de sendikalar tarafından düzenlenen mitinge en az 80 bin işçi katıldı. Hükümetin hayata geçirmeye çalıştığı, "yeni iş yasası" teklifi adı altında dayattığı kemer sıkma politikalarına karşı işçiler taleplerini haykırdı.

Devlet demiryollarındaki grevlerin ardından gelen miting, Belçika'nın üç büyük sendikası ABVV-ACV ve ACLVB tarafından düzenlendi.

İşçiler, taşıdıkları pankartlar ve sloganlarla taleplerini haykırdı.

Bu talepler arasında şunlar bulunuyor:

- Emeklilik maaşının minimum 1500€ olması,

- Emeklilik yaşının yükseltilme planının çöpe atılması,

- Asgari saat ücretinin 15 € olması,

- Çalışanlardan alınan ve topluma faydası olmayan kesintilere son verilmesi,

- Haftalık çalışma süresinin, maaşlarda kesinti olmaksızın 45 saatten 30 saate düşürülmesi,

- Yolsuzlukların üzerine gidilmesi,

- Banka hesaplarındaki gizlilik politikasının sona erdirilmesi (kastedilen Panama Belgeleri'nde adı geçen 12 siyasetçi), vergi cennetlerinde offshore hesap sahibi süper zenginlerden vergi alınması, hatta paralarına el konulması.

Yer yer devlet demiryollarında (NMBS''de) spontan iş bırakma eylemlerinin de devam ettiği Belçika'da işçi sınıfının öfkesi her geçen gün daha da büyüyor. Geçen sene 100 bin emekçinin katıldığı ve polisle sert çatışmaların yaşandığı 7 Ekim mitinginin yıl dönümünde, bu sene genel grev düzenleyeceklerini açıklayan sendikaların eylemleri devam edecek.

Öfkeli sendikalı militan işçiler ve delegeler, 24 Haziran tarihinde bir grev ve 29 Eylül tarihinde en az 200 bin kişinin katılmasını bekledikleri bir kitlesel protesto eylemi düzenleyerek 7 Ekim genel grevini inşa edeceklerini söyleyerek "bu daha başlangıç" diyorlar.

Şeref Işıldak

Bültene kayıt ol