Mısır: İşçi eylemleri 2016'da yüzde 25 arttı

05.05.2016 - 09:03
Haberi paylaş

Mısır’da işçi protestoları 2016 yılının başından beri geçen yıla kıyasla yüzde 25 artmış bulunuyor.

Demo Metre adlı araştırma kurumunun işçi bayramında yaptığı açıklamaya göre, ülkedeki gösterilerin yüzde 99.2’sini işçi hakları ile ilgili gösteriler oluşturuyor. Ocak ve Nisan arasında 493 işçi gösterisi olurken geçtiğimiz yıl boyunca ise toplamda 1117 işçi gösterisi olmuştu. Bu, sakin geçen bir dönemin ardından işçi protestolarında artış olduğuna işaret ediyor.

Mısır Ekonomik ve Sosyal Haklar Merkezi’nde işçiler üzerine sorumlu Dalia Moussa, 2015’in sonundan itibaren işçi protestolarında büyük bir artış olduğunu söyleyerek bunu ağırlaşan hayat şartlarına ve işçilerin aleyhine olan kanunlara bağladı. Dalia Moussa, işçilerle yaptığı görüşmelerde işçilerin kanısının; hükümetin, işçileri değil iş adamlarını desteklediği şeklinde olduğunu söyledi.

Demo Metre, Ocak’ta 98, Şubat’ta 164, Mart’ta 134 ve Nisan’da 97 işçi eylemi olduğunu bildirdi.

Ayrıca Moussa, işçi protestolarının 2015 yılında düşüş göstermesinin nedeninin baskıların artması olduğunu belirterek “protestolara katılmak isteyen herhangi bir kimse Müslüman Kardeşler üyesi olarak fişleniyordu” dedi. Ancak vergi memurlarının ve gümrük işçilerinin bu korkuyu 2015’in son aylarında Sivil Hizmet Kanunu’na karşı yaptıkları eylemlerle yıktıklarını söyledi.

Yasanın tamamen ortadan kaldırılması taleplerini gerçekleştirmedilerse de yürürlüğe giren yasaya karşı olarak ilgiyi üzerlerinde topladılar. Kanun çok kısa bir süre yürürlükte kalmış ve daha sonra temsilciler meclisinde reddedilmişti. Öncesinde ise yasa 2015 Mart’ında parlamento yokken yürürlüğe sokulmuştu. Kanun, kamudaki 6 milyon kişilik iş gücünü yeniden kurmak ve büyüyen maaş yükünü hafifletmeyi amaçlıyor.

İşçi hakları savunucusu bağımsız bir grup olan İşçi Hizmetleri ve Sendikaları Merkezi’nin (CTUWS) Genel Koordinatörü Kemal Abbas’a göre, çalışma ve yaşam koşullarının giderek kötüleştiği bu süreçte grevlerin ve protestoların artması bekleniyor. Kemal Abbas 2011 Ayaklanması’nın kazanımlarının başında gelen ve işçi hareketlerine güç katan bağımsız sendikaların, geçtiğimiz dönemde kapatılmasına yönelik uygulamalara tanık olunduğunu söyledi.

Moussa da, geçtiğimiz dönemde bağımsız sendikaların çözülme sürecinde olduğunu ve bunun işçi protestolarındaki ivmeyi düşürdüğünü belirtti. 2008 yılından itibaren yükselen bağımsız sendikaları hükümet, yasal olarak tanımıyor.

2011 Ayaklanması’ndan sonra bağımsız sendikaların sayısında inanılmaz bir artış olduğu gözlemlenirken, Çalışma Bakanlığı bağımsız sendika kurma hakkının tanındığı Anayasa’nın 76. Maddesi’ne rağmen bu sendikaları tanımayı reddetmiş bulunuyor.

Abbas, Çalışma Bakanlığı’nın tüm birimlerine, bağımsız sendikaların ve birliklerin yasal kaydının hiçbir şekilde yapılmaması konusunda emir verdiğini belirterek bunun örgütlenme özgürlüğünü kısıtladığını ifade ediyor. Abbas, bağımsız işçi birliklerine ve sendikalara açık bir saldırı olduğuna inanıyor.

2011 Ayaklanması’nın hemen ardından, yükselişteki bağımsız sendikalar bir araya gelerek Mısır’daki ilk bağımsız sendikalar federasyonunun kurulmasını başarmıştı. Bu süreçte onlarca sendika ve birlik aynı şemsiye altında birleşmiş ancak daha sonra federasyon büyük bir ayrışma yaşayarak çözülme sürecine girmişti.

Abbas, hükümetin ekonomik bunalımı ve fiyatlardaki hızlı artışı hesaba katmadığını, bunlardan dolayı yeni dönemin, daha büyük protestolara ve işçi hareketlerinde yükselişe gebe olduğunu belirtiyor.

2006’da patlayan ve süreklileşen işçi grevleri dalgası, büyüyerek 2011 Ayaklanması’nın şekillenmesinde rol oynamıştı.

Yasmin Selim

Kaynak: Aswat Masriya
Çeviri: Kızıl Bayrak

Bültene kayıt ol