Fransa: İşçiler yeni çalışma yasasına karşı alanlardaydı

10.03.2016 - 10:17
Haberi paylaş

Uzun zamandan beri Fransa'da sokaklar bu denli bir gösteriye ev sahipliği yapmamıştı.

İşçiler, üniversiteliler ve liseliler, yeni çalışma bakanı Myriam El Khomri'nin hazırladığı, çalışma saatlerinde koşullarına kadar bir dizi yeni "düzenleme" getiren bu saldırı planına karşı meydanlara indiler. Bu yasa, haftalık çalışma saatini 35'ten 46'ya çıkarmayı hedefleyen, işten çıkarmayı kolaylaştıran, çalışma saati esnekliği getiren, haftasonlarını mesai günlerine dahil eden, patronlara çalışanların izinlerini 3 yıl süreyle değiştirme hakkını veren, birinci dereceden yakınlarını kaybedenlerin kullandıkları ölüm izinlerini ve kadınların doğum izinlerini gasbeden, stajyerleri günde 10 haftada 40 saat çalıştırmayı hedefleyen bir dizi saldırıyı bünyesinde barındırıyor.

Kapitalizm "sol" gösterip sağ vuruyor​!

Fransa, 2006 yılının Mart ayında yine benzer grev ve gösterilere sahne olmuştu. İşe alımlarda deneme süresini bir aydan iki yıla çıkarmayı öngören iş kontratı yasası muazzam bir direnişle karşılaşmıştı. Öğrenciler ve işçiler bulundukları her yeri eylem alanına çevirmiş ve sağcı hükümete geri adım attırmayı başarmıştı.

Şimdi patronlar, o sağ hükümetle hayal ettiklerinden fazlasını Hollande'ın "sol" hükümetine uygulatmaya çalışıyor. Ancak dünkü grev ve gösteri, Fransa'da baharın tahmin edildiğinden önce geleceğini fısıldar gibiydi.

Uzun süredir hareketsiz kalan işçi sınıfının sendikalara yaptığı basınç nedeniyle, bütün sendikalar grev öncesi birlikte tavır alma kararı aldılar ve birlikte greve gittiler. Üniversite gençliği, grev gününe kadar sabredemeyerek önceki günden eylemlere başlamıştı. Üniversiteliler ve işçiler, grev ve gösteriye ilişkin genel toplantılarını dünün sabahına bırakırken, liseliler sosyal medya ağları üzerinden toplantılar örgütleyip kararlar almıştı. Dün 11:00'de meydanlara çıktılar.

Paris'teki ilk gösteri saat 12:30'da patronlar sendikası MEDEF'in önünde oldu ve daha sonra liseliler, üniversiteliler ve işçilerden oluşan on binlerce kişi, République Meydanı'nda buluşup Nation Meydanı'na yürüdü.

İkinci raund 31 Mart'ta

Sendikalar, şimdilik yeni grev gününü 31 Mart olarak belirledi. İşçi sınıfının büyük kesiminde ve Paris'in birçok universitesinde, daha dünkü genel toplantılarda hatırı sayılır yoğunlukta bir grup, kazanana kadar grev yapmayı yüksek sesle dile getirmeye başladı. Fransa'daki birçok sol çevre eylem haberlerini verirken, uzun zamandır görülmeyen yüzlerin de gösterilerde olduğunu ifade ettiler.

Sonuç olarak, sanırım dünkü grev ve gösteri, yerini bahara bırakacak kış günlerinin geride kaldığını müjdeliyordu.

Cem Eyli

Bültene kayıt ol