New York Şehir Üniversitesi Çalışanları kampüs baskınına grevle yanıt verdi

02.05.2024 - 16:53
Haberi paylaş

Polisin City Kolej Gazze Dayanışma Kampına yaptığı baskının ardından üniversite çalışanları greve çıktı. Bu PSC sendikasının 52 yıllık tarihinde bilinen ilk iş bırakma eylemi.

New York'un dört bir yanındaki karakollarından yüzlerce polis memuru 30 Nisan Salı akşamı Columbia Üniversitesi ve City College of New York'a baskın düzenlemek üzere Harlem'de toplandı. Üniversite rektörleri, her iki okuldaki Gazze Dayanışma Kamplarını ve Columbia'da kampüs alanını işgal eden öğrencileri zorla çıkarmak için polis gücünü kampüse davet etmişti.

Okullar yaklaşık 20 blok arayla bulunuyor. Polis, Columbia'daki saldırısını tamamladıktan sonra, silahlarını çekerek üst kattaki bir pencereden içeri girdi. Çok sayıda polis ise City Kolej'e doğru hareket etti. Her iki okuldaki aktivistler, aralarında öğrenci ve öğretim görevlilerinin de bulunduğu en az 100 kişinin tutuklandığını tahmin ediyor.

Normalde açık bir kampüs olan City Kolej binalarına girmek için City University of New York (CUNY) kimliği gerekiyor. Ancak araziye girmek için kimlik gerekmiyor. Birkaç gün önce kolej, daha önce kilitlenmemiş olan tüm girişlerin etrafına geçici çitler kurdu ve gece çıkış noktalarını tutmaya başladı. İnsanların dışarı çıkmasına izin verdiler ancak içeri girmelerini engellediler. Polis şiddeti ve tutuklamalar, hem kampüs içinde hem de dışında meydana geldi.

CUNY İş ve Kent Çalışmaları Okulu'nda öğretim üyesi olan Marc Kagan, Çarşamba sabahı gönderdiği bir e-postada kapıların dışında yaşananların bir kısmını anlattı:

Pazartesi akşamı, Profesyonel Personel Kongresi (PSC-CUNY, AFT Local 2334) ile örgütlenen sendikalı CUNY çalışanları, durumu tartışmak ve sonraki adımları oylamak üzere bir araya geldi. Uzun tartışmalardan sonra kabul edilen öneri, 1 Mayıs Uluslararası İşçi Günü'nde iş bırakma eylemi yapılmasıydı. 

En az 250 çalışanın bu öneriye destek vermesi önerisi karşılık buldu. Ve sayı kısa sürede aşıldı. Sendika üyelerinin kararıyla grev başladı.

Eylemde atılan sloganlardan biri "Gazze çağırıyor, CUNY cevap veriyor!" oldu

New York Eyaleti'ndeki yasalara göre kamu çalışanlarının greve çıkması yasak. Buna rağmen sendika 52 yıllık tarihindeki ilk grevi yaptı. 

Üniversitenin iş bırakma eylemine katılan işçilere karşı yasal ya da disiplin soruşturması başlatıp başlatmayacağı henüz belli değil. PSC halihazırda eylemi reddeden ve üyelerini eyleme katılmaktan caydıran bir açıklama yayınladı. Ama sendikanın bu kolejde örgütlenen şubesi üyeleri bu açıklamanın altına yazdıkları yorumlarla sendika üst yönetimini protesto etti.

Filistin için örgütlenen PSC üyelerinin severek haykırıyor: "Arap, Yahudi, Siyah ve beyaz, dünyanın işçileri birleşin!"

(Left Voice) 

Bültene kayıt ol