ABD'den Erdoğan'a yanıt: PYD'yi terörist olarak görmüyoruz

09.02.2016 - 10:23
Haberi paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin PYD’yi terörist bir grup olarak gördüğünü fakat kendilerinin böyle düşünmediğini ve IŞİD'e karşı desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’ye, günlük basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışı seyahatinden dönerken uçakta gazetecilere yaptığı konuşmada, ABD’nin PYD ile ilişkisine işaret ederek, “Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani'deki teröristler mi?" şeklindeki eleştiri soruldu.

Kirby, Erdoğan’ın sözlerine işaret ederek, “Burada yapılacak seçim, koalisyon üyesi olarak bizlerin IŞİD’e karşı çabamızı artırmak ve IŞİD’i Irak ve Suriye’de tamamen ortadan kaldırmaktır. Şunu söyleyebilirim ki, arkadaşlar bile bütün konularda aynı düşünmeyebilirler ve biz arkadaşız ve her meselede aynı düşünmeyebiliriz. Türkiye'nin, YPG ile ilgili endişelerini anlıyoruz. Ancak YPG, IŞİD ile mücadelede en başarılı güçlerden biri. Biz PYD’yi ve YPG’yi terörist örgüt olarak görmüyoruz ve kendilerini desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi.

Ayrıca günlük basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon Temsilcisi Brett McGurk’un Kobani’ye yaptığı ziyaret sırasında PYD sözcüsü Polat Can’la görüşmesi gündeme getirildi. Kirby, McGurk’un Can’la görüşmesinin tesadüfen olduğunu belirterek, “Bu kişiyle görüşmesi daha önceden planlanmamıştı, şehrin IŞİD'den alınışının birinci yılı sebebiyle yapılan bir görüşmeydi ve Polat Can orada Kürt savaşçıları temsil ediyordu” ifadesini kullandı.

Bültene kayıt ol