Suriye'yi bombalayanların kapışmasında kriz büyüyor

06.10.2015 - 14:11
Haberi paylaş

Suriye'yi bombalayanların arasında, Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlal ettiği iddiası üzerinden başlayan kapışma sertleşiyor.

NATO Genel Sekreteri Jans Stoltenberg, Suriye’de hava saldırılarına başlayan Rus uçaklarının Türkiye hava sahasını ihlalinin ‘bir kaza gibi gözükmediğini‘ söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, geçen cumartesi günü Rus Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağının Türkiye hava sahasını ihlal ettiğini açıklamış, ardından 4 Ekim’de ikinci bir ihlal olduğunu duyurmuştu.

İki ihlal gerçekleştiğine ve ihlallerin uzun süreli olduğuna dikkat çeken Stoltenberg,  “Amaçları konusunda açıklama yapmayacağım ama bu bir kaza gibi durmuyor… Ve elimizde iki ihlal var” dedi.

Ne olduğuna dair NATO’ya Rusya’dan ‘gerçek bir açıklama‘ gelmediğini söyleyen Stoltenberg, Moskova’yla direkt bağlantıya geçmediğini ama NATO’nun askeri iletişim hatlarını Rusya’yla kullanma ihtimalinin görüşüldüğünü belirtti.

Rusya'dan yanıt

TASS haber ajansının aktardığına göre, Türk hava sahasının yanlışlıkla ihlal edildiği tezini yineleyen Rusya’nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, NATO’nun bunu Moskova’nın Suriye’ye yönelik hava harekatını saptırmak için kullandığını savundu.

Gruşko, “Türk hava sahasında gerçekleşen olay, NATO tarafından Batı (dünyasında) Rus hava kuvvetlerinin Suriye harekatının hedeflerini çarpıtmak için düzenlenen enformasyon operasyonunun bir parçası olarak kullanıldı” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, NATO'ya sığındı

Gezi direnişinden beri sürekli olarak "küresel komplolar"dan bahseden ve AKP'ye yönelik muhalefeti "büyük oyun" diye adlandıran Tayyip Erdoğan ise NATO'ya sığındı.

Rusya’nın ikinci hava sahası ihlalini değerlendiren Erdoğan, “NATO’nun sert bir ültimatomu oldu. Buna sabretmemiz mümkün değil. Arzu etmediğimiz bazı adımlar atılmaktadır. Bunu kabul etmek Türkiye’ye yakışmaz, NATO’nun da prensipleri dışındadır” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jans Stoltenberg’in Rus uçaklarının Türkiye hava sahasını ihlalinin ‘bir kaza gibi gözükmediğine’ dair açıklamasını hatırlatan Erdoğan, “Nitekim NATO buna cevap verdi. Türkiye’ye yapılmış olan, NATO’ya da yapılmıştır. Rusya’yla ilişkilerimiz ortadadır. Rusya dostunu kaybederse çok şey kaybeder, bunun bilinmesi lazım” dedi.

Erdoğan, Rusya ve İran'ın Esad'ı korumaya çalıştığını belirterek, AKP'nin iflas eden Suriye politikasını savundu ve "güvenli bölge" önerisini yineledi.

 

Bültene kayıt ol