Syriza, patronların kemer sıkma taleplerine teslim olduğu için düştü

27.08.2015 - 09:31
Haberi paylaş

Yunanistan'da mücadele eden Sosyalist İşçi Partisi'nin (SEK) önde gelen üyelerinden Panos Garganas, Syriza'nın düşüşü üzerine yazdı:

Yunanistan’ın radikal sol parti Syriza tarafından yönetilen koalisyonu çöktü, çünkü patronların yeni bir kurtarma anlaşması imzalamaları yönündeki baskısına teslim oldu. Bu durum, Syriza lideri Aleksis Çipras’ı yeni bir seçim çağrısı yapmaya zorladı.

Kendisi bunu demokratik bir girişim gibi göstermeye çalışıyor. Aslında Çipras, hükümetinin halka dayattığı önlemlerin reddedilmesi sebebiyle çöktüğü olgusunu gizlemeye çalışıyor.

Syriza, Ocak ayında kemer sıkma politikalarına son verme sözü vererek seçilmişti. En temel sözünü çiğnedi ve bunun sonucu, kendi milletvekillerinin bazıları tarafından hükümete karşı bir başkaldırının ortaya çıkışı oldu.

Kurtarma anlaşmasına karşı işçiler arasında da güçlü bir muhalefet var. Temmuz’da bir kemer sıkma paketi üzerine yapılan referandumda yüzde 60 hayır oyu çıktı ve bu kitlenin omurgasını işçi sınıfı oluşturuyordu. İşçi sınıfının yaklaşık yüzde 80’i hayır oyu verdi. Yani Syriza milletvekillerinin her biri, seçmenleri karşısında çok zor bir durumla yüzleşmek zorunda kaldı.  

Bu kriz, 25 Syriza milletvekilinin ayrılarak Halkın Birliği (Laïkí Enótita, LE) isimli yeni bir parti kurmalarına yol açtı. Bu parti, şu anda parlamentodaki en büyük üçüncü parti.

Bu olumlu bir gelişme, kurtarma anlaşması ve kemer sıkma için oy kullanmayı reddeden insanlar tarafından ortaya konulmuş net bir sola kayış. Bu gelişme, hükümet üzerindeki baskının soldan geldiğini teyit ediyor ve işçilerin kemer sıkma politikalarına karşı mücadele konusundaki özgüvenini sağlamlaştırıyor.

ANTARSYA (Antikapitalist Koalisyon), Halkın Birliği de dahil olmak üzere tüm sol gruplara bir davet gönderdi. Bu davette kemer sıkmaya karşı mücadelede işbirliği yapmamız gerektiği söyleniyor ve bunun nasıl yapılabileceği konusunda bir programın ana hatları ortaya konuluyordu.

Bu programdaki temel noktalar borcun iptali, Avrupa Birliği’nden kopuş ve bankaların işçilerin kontrolünde kamulaştırılması. Şu an cevaplarını bekliyoruz.

Halkın Birliği, yeni partinin politik zeminini oluşturmak üzere bir taslak bildiri hazırlıyor ve antikapitalist program ile arasına bir mesafe koyuyor.  

Meydan Okuma

Halkın Birliği, Syriza’dan ayrıldı fakat Syriza’nın mantığından tamamen kopmuş değil. Mesela, önde gelen üyeleri kemer sıkma politikalarından kopuşun Euro Bölgesi'yle karşı karşıya gelmek anlamına geleceğini ancak AB ile bir kopuşu getirmeyeceğini söylüyorlar. Bu, bariz bir ihtilaf noktası. Ayrıca önde gelen Halkın Birliği üyeleri, Euro Bölgesi ile kopuşu sınıfsal değil ulusal bağlamda görme eğilimindeler ve kemer sıkma politikalarına karşı bir politikayı dayatmak için işçilerin eylemine bakmak yerine parlamentoya yaslanabileceğimizi düşünüyorlar.

Halkın Birliği, Syriza’dan ayrılığını mantıksal sonucuna kadar götürmeli ve Syriza’nın stratejisinden de kopmalı. O zaman ANTARSYA ile birleşik bir seçim kampanyası yürütebilir. Ancak bunu yapmasa da hâlen kemer sıkma politikalarına karşı ortak eylemler yapabiliriz.

Seçime girerken hükümet, işçi gruplarıyla karşı karşıya gelmekten kaçınacak ve özelleştirme programları seçimden sonra uygulanacak. Dolayısıyla limanların özelleştirilmesine karşı kampanya devam edecek ama seçim sonrasına kadar en üst noktaya ulaşmayacak. Seçimler, hastanelerde az sayıda işçi çalıştırılmasına karşı yapılan grev kampanyası gibi başka mücadeleleri de etkileyecek.

Seçim tarihinin bu hafta Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tarih muhtemelen 20 Eylül olacak. Bu, kampanya yapmak için üç hafta olduğu anlamına geliyor. ANTARSYA bu pazar ülke çapında bir toplantı yapacak. Eğer Halkın Birliği teklifimize olumlu yanıt verirse, birleşik bir seçim kampanyası yapabiliriz, eğer öyle olmazsa ANTARSYA kendi kampanyasını yapacak. Yunanistan’da milletvekili seçtirebilmek için partilerin yüzde 3 oranında oy alması gerekiyor. ANTARSYA’nın parlamentoya girebilmesi için bu engeli temizlemek istiyoruz.

Syriza, seçimden birinci parti olarak çıkacak fakat tek başına hükümet kurmak için gerekli olan çoğunluğu kazanacağı şüpheli, dolayısıyla sağındaki partilerden biriyle koalisyon kurma arayışına girebilir.

Daha sağcı bir hükümet ile karşılaşma ihtimalimiz kuvvetli. Ancak sınıfsal kutuplaşma güçlü. Bu sebeple bir sonraki parlamentoda aynı zamanda Halkın Birliği, Komünist Parti ve eğer şansımız olursa ANTARSYA’dan oluşan daha güçlü bir sol muhalefet ile karşılaşmamız da olası. Bunun için mücadele ediyoruz.

Panos Garganas

(Türkçe'ye Can Irmak Özinanır çevirdi)

Bültene kayıt ol