AB’nin göçmen ölümlerine çözümü: Dönüş paketi, fişleme ve askeri operasyon

21.04.2015 - 09:34
Haberi paylaş

Akdeniz'de bir hafta içinde batan üç ayrı göçmen teknesinde yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. AB "demokrasisi" ise göçmenlere işlemiyor.

Avrupa ülkeleri, genellikle kendilerinin sebep olduğu yoksulluk, hastalık ve savaşlardan kaçarak Batı'ya yerleşmeye çalışan göçmenlere karşı "güvenlik" arayışlarına girdi.

AB'nin "insanlık onuru" tutarlılığı

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “insan ticareti ve insan kaçakçılığı şebekeleri ile mücadele etmek amacı ile ortak bir çalışma grubu oluşturulacak. Bu ekipler derhal harekete geçebilir” dedi.

Mogherini şöyle devam etti: 

“Akdeniz bizim denizimiz, Avrupalılar olarak hep birlikte hareket etmeliyiz... Avrupa Birliği insan haklarının, insan onurunun ve insan hayatının korunması ilkesi üzerinde inşa edilmiştir. Bu konuda tutarlı olmalıyız."

Fişleme

AB’nin göçmenler için alacağı ‘acil’ önlemlerden biri, Avrupa Sınır Polisi’nin (Frontex) güçlendirilmesinin yanı sıra göçmenlerin fişlenmesi ve ‘ikna’ ile geri döndürülmesi çıktı. Önlem paketinde Triton Akdeniz kurtarma hizmetini yürüten Frontex'in mali kaynaklarının arttırılabileceği belirtilirken, paketin diğer maddelerinde ise “Tüm göçmenlerin parmak izi kaydının tutulması”,  “dönüş seyahat paketleri teklifi” bulunuyor.

"Mesele kurtarmak değil, gelmemelerini sağlamak"

AB ayrıca, Akdeniz’de göçmenleri kurtarmak için kullanmadığı deniz gücünü, insan kaçakçılarının teknelerini imha etmek için kullanmayı düşünüyor. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, "Mesele tekneleri kurtarmak değil, bunların yola çıkmasını önlemek"dedi.

Daha önceki toplu ölümlerde olduğu gibi İtalya ve Malta, Libya’da yaşanan iç savaşın durması gerektiğini belirttiler. Malta Başbakanı Joseph Muscat, şunları söyledi:

"Avrupa'nın kapılarının eşiğinde, iflas etmiş bir devlet ve burada faaliyet gösteren çeteler var. Bence yapılması gereken, Libya'daki farklı grupları bir araya getirerek, ulusal birlik hükümeti kurmaya ikna etmek."

Daha önce iki ülke de Libya’ya askeri bir saldırı yapılması gerektiğini söylemiş ve konuyu AB gündemine taşımışlardı. Son ölümlerden sonra Libya'daki insan kaçakçılarına yine askeri operasyon tartışılıyor.

Libya'yı kim iflas ettirdi?

Libya'da Arap Baharı ile birlikte başlayan ayaklanmalara, diktatör Kaddafi katliamlarla yanıt vermişti. Bunun ardından NATO öncülüğünde "insani" gerekçelerle ülkeye askeri müdahalede bulunulmuştu.

NATO saldırısı ölümleri tırmandırırken, ülkede bugün Batı destekli bir parlamentonun yanı sıra, silahlı gücü olan bir başka parlamento arasında iç savaş yaşanıyor.

Bültene kayıt ol