Yiğit Aksakoğlu için AİHM’e başvuru

Gezi Parkı soruşturması kapsamında 17 Kasım 2018’den beri tutuklu bulunan ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Bernard van Leer Vakfı’nın Türkiye temsilcisi tutuklu Yiğit Aksakoğlu için Avrupa İnsan Hakları Makemesi’ne başvuruldu.

Yiğit Aksakoğlu’nun eşi Ünzile Aksakoğlu, konuya ilişkin olarak basın açıklamasında bulundu. Eşinin ağır tecrit koşullarında tek kişilik bir hücrede kaldığını belirten Ünzile Aksakoğlu, “Yiğit Aksakoğlu’nun maruz kaldığı hukuka aykırılıklara ve haksız tutuklama tedbirine karşı, Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yolu da dahil olmak üzere, bugüne kadar avukatlarımızca yapılan çeşitli itiraz ve başvurularımıza olumlu yanıt alamamamız nedeniyle ve eşim Yiğit Aksakoğlu’nun maruz kaldığı hukuka aykırılıkların bir an önce sonlanmasını sağlayabilmek amacıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvurduğumuz hususunu kamuoyunun bilgisine sunarız” dedi.

Basın açıklaması şöyle:

“Eşim Yiğit Aksakoğlu, 16 Kasım 2018 tarihinde, yaklaşık 5 yıl önce yürütülen bir soruşturma kapsamında ve hukuka aykırı olduğunu defalarca dile getirdiğimiz birtakım ‘delillere’ dayanılarak gözaltına alınmıştır.

Yiğit Aksakoğlu, tüm aşamalarda suçlamaları reddetmesine ve tutuklanmasını gerektirebilecek hiçbir hukuka aykırı fiili bulunmamasına rağmen, 17 Kasım 2018 tarihinde tutuklanmış ve sonrasında Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilmiştir.

Yiğit Aksakoğlu, tutuklandığı tarihten bu yana ağır tecrit koşullarında, tek başına bir hücrede tutulmakta, avukatları ve biz yakınları dışında kimseyle görüşmesine müsaade edilmemektedir. Öyle ki, haftada 1 saatle sınırlanmış olan sosyal faaliyetlerini dahi yalnız başına yapabilmektedir.

Yiğit Aksakoğlu’nun maruz kaldığı hukuka aykırılıklara ve haksız tutuklama tedbirine karşı, Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yolu da dahil olmak üzere, bugüne kadar avukatlarımızca yapılan çeşitli itiraz ve başvurularımıza olumlu yanıt alamamamız nedeniyle ve eşim Yiğit Aksakoğlu’nun maruz kaldığı hukuka aykırılıkların bir an önce sonlanmasını sağlayabilmek amacıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvurduğumuz hususunu kamuoyunun bilgisine sunarız.”

ilginizi çekebilir

2025_09_09T143003Z_1272711583_RC28OGAYYLOD_RTRMADP_3_NEPAL_PROTESTS
Asya’da mücadele dalgası: Yozlaşmış ve baskıcı yönetimler düşüyor
1625358843701
Brezilya’da bir dönüm noktası: Darbeciler ilk defa soruşturulup cezalandırıldı
Cosmopolitan_Manifest_1191_af474cc8a9
Sadece Manifest'e değil kadınların özgürlüğüne saldırı