Eylemde okunan açıklamanın tam metni:
Bizler, Belediye İştirak İşçileri ve 24 Aralık 2017 tarihinde yayımlanarak, 2 Nisan 2018’de yürürlüğe giren 696 sayılı KHK ile taşeron firmalardan belediye şirketlerine geçirilen, gerçekte kadro vereceğiz diye mağdur edilen, belediye işçileriyiz.
Bizler, 7/24 esasına göre, yerel yönetimlerde kamu hizmeti üreten; Temizlik – Park Bahçe- Fen İşleri – Enerji işçileri, Büro ve Çağrı Merkezi çalışanları, Güvenlik görevlileri, İtfaiye Erleri, Kütüphaneciler Mimarlar, Mühendisler, Operatörler, Öğretmenler, Şehir plancıları, Şoförler, Teknikerler, Teknisyenler, Veteriner Hekimler, Yazılımcılar, Yardımcı Zabıtalar ve daha sayamayacağımız birçok branşta emek veren, en zorlu koşullarda dahi tüm özverisiyle halka hizmet etmekten geri durmayan belediye işçileriyiz.
Ülkemizde 1393 belediye bulunmaktadır. Belediyelerde NORM KADROLU 39 bin işçi bulunurken, belediye ŞİRKET ve İŞTİRAK işçisi sayısı 608 bin ulaşmıştır. Bu da ŞİRKET ve İŞTİRAKLER aracılığı ile belediyelerde modern köleliğin tescillidir.
608 bin belediye Şirket ve İştirak işçisi olarak taleplerimiz şunlardır:
1) NORM KADRO: 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu 49. Maddesi yeniden düzenlenmeli, norm kadro sayıları revize edilerek arttırılmalı, tüm belediye işçilerin istihdamı bu maddeye göre yapılmalıdır.
2) TABAN ÜCRET: Sendikalar tarafından her ay açıklanan “Yoksulluk Sınırı” tüm belediye işçilerinin NET taban ücreti olmalıdır.
3) İLAVE TEDİYE: 6772 sayılı KANUN’a göre 52 günlük ilave tediye ayrım gözetmeksizin belediyelerdeki her işçiye verilmeli, geriye dönük hakkedişlerimiz de ödenmelidir.
4) İŞ GÜVENCESİ: Haksız, hukuksuz, keyfi şekilde işten çıkarmalara son verilmelidir. İş davaları “Bölge Idari Mahkemeleri”nde görülmeli ya da iş mahkemelerinin bu konudaki yetkileri arttırılmalı, davayı kazanan işçinin işi kesin suretle iade edilmelidir.
5) VERGİ ADALETİ: Toplu İş Sözleşmelerinde paraya taalluk eden tüm MALİ ve SOSYAL HAKLAR “Brüt” yerine, “NET ÜCRET” olarak belirtilmeli, gelir vergisi yükü kaldırılmalıdır.
6) EŞIT ISE EŞİT ÜCRET: Kadın erkek eşitsizliği, kadın istihdamının arttırılması ile çözülecek kadar basit değildir. Belediyelerdeki cinsiyetçi iş bölümü ve ücretlendirme son bulmalı, kadınların güvenceli ve güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır. Belediye işçilerinin çocukları için kreş hakkı, günün koşullarına uygun ve gerçekçi biçimde karşılanmalıdır. Doğum iznine ayrılan kadın işçiler, işlerini kaybetme endişesi içerisinde olmamalıdır.
Bunların dışında:
60 günlük sendikal ikramiye, Haftalık 35 Saat çalışma, sosyal haklara her ay Enflasyon oranında zam, Meslek pirimi, yeterli miktarda yemek ve ulaşım ücreti, Refah payı ve Tayin hakkı verilmelidir.
Tüm belediyelerde, işçi sağlığı ve iş güvenliğine uygun çalışma ortamı oluşturulmalı, meslek hastalıklarına karşı önlemler alınmalı, iş yükü hakkaniyetli biçimde bölüştürülmelidir.
Iş kanunu, işçilerin lehine göre yeniden düzenlemeli, sendika ve toplu iş sözleşmesi kanununda değişiklik ile sendikal örgütlülüğün önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Sendika aidatı tutarları DERHAL düşürülmelidir.
Anayasa 128 maddesi gereğince belediyelerde; güvenlik, mimarlık, mühendislik, zabıta gibi alanlarda memur işi yapan tüm işçiler ayrım yapılmaksızın memur kadrosunda geçirilmelidir.
Haksız işten çıkarmalarda, işçilerin iş akdini sona erdiren kamu görevlileri, işçiye ödenecek kötü niyet tazminatından kişisel olarak sorumlu tutulmalı, işten keyfi çıkarmaların önüne geçilmelidir.
Bu haklı taleplerimiz için birkaç yıldır olağanüstü bir mücadele içerisindeyiz. İşyerlerinde örgütlenmekten, kent meydanlarında basın açıklaması yapmaya kadar; sosyal medyada sesimizi yükseltmekten, Mecliste vekillere soru önergesi ve kanun teklifi verdirmeye kadar pek çok alanda haklarımız için mücadele ediyoruz.
Mücadelemiz gün geçtikçe daha fazla ses getiriyor. Bu çalışmaları sayıca fazla işçi grupları ile birlikte yapmalıyız. Bunun için her işçi arkadaşımızı bizimle birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Katılın, birlikte değiştirelim.