“Türk düşmanı kirli ittifak”

07.01.2017 - 10:13
Roni Margulies
Haberi paylaş

"Türk düşmanı kirli ittifak, maşalarını üstümüze saldı." Takvim gazetesi Ortaköy'deki katliamı böyle yorumlamış.

Niye "IŞİD" değil de "kirli ittifak"? Çünkü bir yandan çeşitli silahlı örgütler, bir yandan da Batı (Amerika, Avrupa Birliği, üst akıl filan) Türkiye'ye karşı hep birlikte davranıyor!

Niye "insanlık düşmanı" değil de "Türk düşmanı"? Çünkü bu kirli ittifak başka hiçbir şey yapmıyor, sadece Türklerle uğraşıyor, sadece Türkiye'ye saldırıyor!

Düşünüyorum da, keşke böyle olsa. Keşke dünya bu kadar net ve basit olsa. Tamam, düşmanlarımız çok olurdu, ama hiç olmazsa ne yapmak gerektiğini bilirdik; dünyanın tümüne karşı savaş açar, Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatır, hepsini yenerek meseleyi hallederdik.

Heyhat, işler bu kadar basit değil galiba.

Mesela, Türklere karşı olan ittifakın iki temel unsuru, IŞİD ile PYD, Suriye'de birbirine karşı savaşıyor.

Mesela, Türk düşmanı müttefiklerin iki tanesi, "Batı" ve IŞİD, sürekli birbirini bombalıyor. Bir gün Berlin veya Paris veya Brüksel'de bomba patlıyor, ertesi gün Irak veya Suriye'de uçaklar IŞİD'i bombalıyor.

Yani "Türk düşmanı kirli ittifak" lafları boş safsatadan ibaret. Ortalıkta ittifaktan geçilmiyor: Türkiye-Rusya ittifakı, Rusya-Esad ittifakı, Amerika-Barzani ittifakı, PYD-Amerika ittifakı... Hepsi geçici, hepsi çıkarcı, hepsi çeşitli güçlerin (Türkiye dahil) istikrarsız bir durumda avantaj kazanma çabalarının sonucu.

"Türk düşmanı" bir durum yok; tüm diğerleri gibi Türkiye'nin de dünyanın en istikrarsız bölgesine müdahalesi ve bu müdahalenin sonuçlarından etkilenmesi var. Bölgede Amerika, Rusya veya Suudi Arabistan'ın yaptıklarıya Türkiye'nin yaptıkları arasında bir fark yok. Her biri kendi çıkarlarını dayatmak amacıyla çeşitli ittifaklara giriyor, çıkıyor, tekrar giriyor.

Her biri bölgeye müdahale ettikçe bölgenin istikrarsızlığından etkileniyor, bölgedeki barut fıçısından kendi payına düşeni alıyor.

Türkiye'deki "Türk düşmanı kirli ittifak" söylemi ile Batı'daki "Medeniyet düşmanı İslamcı ittifak" söylemi arasında hiçbir fark yok. Her ikisi de yalan. Her ikisinin de amacı, dış düşmanlara işaret edip egemenlerin içerde yaptıklarının kabulünü sağlamak.

Ne diyor Cumhurbaşkanı? "Milletçe kenetleneceğiz. Birbirimize daha fazla kenetlenerek kirli oyunlara geçit vermeyeceğiz."

Ne demek bu? "Bu kadar çok dış düşman varken hukuk mukuk gerekmez; OHAL devam edecek; istediğimi tutuklayacağım; başkan olacağım. Fazla laf etmeyin, kenetlenin yeter!"

Roni Margulies

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol