Savaş darbe üretti

24.07.2016 - 09:54
Volkan Akyıldırım
Haberi paylaş

15 Temmuz darbecilerine cesareti ve ortamı, Türkiye’nin iki cephede sürdürdüğü savaş sağladı.

Darbe, Türkiye sınırları içinde ve Irak Federe Kürdistanı’nda PKK ile savaşan, Suriye’de ve Irak’ta İŞID’e karşı savaş koalisyonundaki Türkiye hükümetine bağlı NATO generalleri tarafından yapıldı. 

Çok sayıda devlete ait savaş uçaklarının Suriye’yi bombardıman üssü olan İncirlik darbecilerin merkeziydi. Rusya savaş uçağını durduk yere düşüren iki pilot da gözaltına alındı. Darbecilerin bildirisi, öncekiler gibi NATO’ya bağlılık bildiriyordu. 

Kendilerine “Yurtta sulh” adına veren darbeci generaller, hiç de barışçıl olmadıkları yayınladıkları bildiride açıkça söylüyor: “Terörizm ve terörün her türlüsü ile etkin mücadele yolunu açmak.” 

Görevleri Irak, İran ve Suriye ile sınırlarını korumakla yükümlü olup, IŞİD’i batıya çekenler; Roboski’yi Lice’yi bombalayıp, Cizre’de insanları topluca yakanlar dönüp meclise saldırdı.

Başarılı olsalardı yürütecekleri “etkin mücadele” PKK’ye karşı düşük yoğunluklu savaştan topyekun savaşa geçiş, Suriye’de azgınca savaşmak olacaktı.

Ne zaman cumhurbaşkanı tarafından çözüm süreci bitti ve savaş başladı, meclisteki üç parti savaş tezkeresini onayladı, ordu (savaş koşullarını kullanıp darbe koşulu getirerek) kanlı planını uygulamaya kalktı. Savaşan hükümet, savaştırdığı generaller tarafından devrilmek istendi. 

Kürt sorunu çözümsüzlüğe uğrayıp savaş sürdüğü, Türkiye Suriye’deki emperyalist kapışmanın bir parçası olduğu sürece 500 bini subay 1 milyona yakın askere sahip ordu hükümetler için vazgeçilmez olacak. Savaş varoldukça darbe için bereketli zemin vardır. 

■ Çözüm süreci buzdolabından çıkartılıp hızla Türkiye’nin en büyük sorunu çözülmelidir. Kürtlerin haklarının iadesi ve eşitliği halkın çoğunluğu tarafından zaten kabul edilmektedir. Silahların kalıcı olarak susması bir hamle yapılmalı ve müzakere süreci başlatılmalı.

■ Erdoğan ve hükümet, ABD’yi darbe girişimine destek vermekle itham ediyor. İncirlik başta olmak tüm askeri üsler ABD ve koalisyon güçlerine kapatılmalıdır. Türkiye, Suriye savaşından çekilmelidir.

■ Küresel kapitalizmin savaş örgütü olan NATO’ya bağlı ordular Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya tüm darbelerde başrolü oynuyor. Türkiye’nin NATO üyeliğinden ayrılması ve dünyadaki hiçbir devletle savaş halinde olmadığını açıklaması bu zinciri kıracaktır. Darbeyi yenen halk kalıcı barışı hak ediyor.

Volkan Akyıldırım

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol