Irkçılığa dur de!

10.06.2016 - 15:35
Volkan Akyıldırım
Haberi paylaş

Hükümet sözcüsü Almanya’ya dönüp “geçmişimizde insanları diri yakmak” yok lafları ederken Kütahya’da Kürt inşaat işçilerinin barakaları, İstanbul’da Suriyeli işçilerin kaldığı bina ırkçılar tarafından yakılmıştı.

İstanbul’da fakir Güvercintepe’de bir düğün sonrası, davetli Suriyeli mülteci işçiler, bir grubun saldırısına uğradı. 25-30 kişi birlikte yaşadıkları küçük binanın camları kırıldı, sonra da ateşe verildi. “Mülteciler güvenliğimizi yok ediyor” ırkçıların bahanesiydi. Olan bitenden kaygılı Türk ve Arap Güvercintepeliler, sorunun Suriyeli işçilerin düşük ücretle çalıştırılması olduğunu söylüyor. Irkçılar, patronları değil sömürülen mülteci işçileri suçlu ilan ediyor.

Kütahya Tavşanlı’da ırkçılar, Kürt inşaat işçilerinin Türk bayrağı yaktığı söylentisini çıkarıyor. Topladıkları kalabalıkla TOKİ’de çalışan işçilerin kaldıkları barakaları yaktılar. Bayrağı yaktığı söylenen Kürt işçi, bayrağı kendisinin astığını söyledi. Fakat kaynak makinesinden çıkan alev sonucu tutuşan bayrak bezi ile hükmü verilip, ifadesi alındı ve ilçeden kovuldu. Düşük ücretle sömürülen Kürt inşaat işçilerinin iş ve yaşam güvenliğini savunacak, dedikoduların önüne geçecek bir sendika yok!

Zehir, kan testi isteyen, Suriyeli mültecilerin hayatını üç kuruş ve koltuk için pazarlık konusu yapıp ırkçı cehennemde haktan yoksun olarak yaşatan, durmadan “tek bayrak” vs. diyerek Kürt halkını hedef tahtasına oturtan Erdoğan ve AKP’den yayılıyor.

‘Kamplar kapatılsın, Suriyeli mülteciler kovulsun, HDP’li vekillerin dokunulmazlıkları kaldırılsın’ diyen CHP gibi; Kürtlere ‘imha edilsinler’ diyen faşist MHP de partneri ve rakibi AKP’nin ırkçılığına eklenerek bir tür hegemonya oluşturuyor. Bu, üstü örtük ırkçı rejimin, milli Apartheid devletinin ideolojisi. Arkasında Türk ve müslüman olmayan halkları mülksüzleştirerek ilk sermayesini toplayan Türk tekelci burjuvazisinin çıkarları var.

Sendika liderlikleri ya bu ırkçı zihniyeti paylaşarak işçi sınıfının bölünmesine ortak oluyor ya da kendi üyesi işçilerden aidat almak ve statükosunu korumak dışında bir amacı yok. İçinde Arap ve Kürt işçileri barındıran sendikasız, örgütsüz, temel haklardan yoksun milyonlarca emekçiyi örgütlemek gibi bir hedefleri de yok.

Irkçı fikirlerin saflarında cirit attığı, Türk işçilerin  Arap ve Kürt işçilere düşman kılındığı bu koşullarda işçi sınıfı kendi durumunu düzeltmek ve daha iyi koşullara ulaşmak yönünde adım atamaz.

Irkçılık patronların ideolojisidir. Panzehiri, ‘eşit işe eşit ücret’, ‘herkese iş, iş güvenliği ve sendika’,  ‘çözüme devam’ ortak taleplerini kazanmak için mücadelede.

Volkan Akyıldırım

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol