Midilli'den büyükanneler: “Dikenli tel örgüleri kesin, emekli maaşlarını kesmeyin”

15.01.2016 - 15:18
Panos Garganas
Haberi paylaş

Midili adasında bulunan büyükanneler, savaştan kaçan talihsiz mültecilere ve çocuklara büyük özenle bakmakta ve onlara kucak açmakta. Bu dayanışma eylemleri, adeta bir sembol hâline geldi.

Çipras hükümeti, bu güçlü sembolü kendi lehine kullanmak istiyor. Vanessa Redgrave (ç.n.-geçtiğimiz günlerde Atina'da mültecileri ziyaret eden İngiliz aktris) ile Mouzalas’ın kucaklaşması ve adalıların Nobel barış ödülünü alması için başlatılan kampanya ile gasbetmeye çalışıyor.

Ama gerçekler nelerdir? Saklı gerçekler: Çipras ve bakanları, işçi sınıfının sevgi dolu nineleri için çok farklı ve acıdır. 

İlk olarak, emeklilik maaşlarına darbe. Hükümet, sigorta sisteminde yapmak istedigi reform ile memorandum ekonomisine “yakışır” acımasız düzenlemeleri parlamentodan geçirmek istiyor. Bunlar, sosyal güvenliği yok eden, kapitalizmin hâlâ krizde olduğunu gösteren reformalardır.   

Ama Katrougalos (ç.n. Syriza hükümetinin Çalışma ve Sosyal Sigorta Bakanı) her seferinde, bugünkü emeklilerin sigorta reformundan etkilenmeyeceğini söylüyor. Bu iddia, ürkütücü bir şakadır. Emekli maaşlarında yapılmak istenen "kişisel farklılık" kurumu, aslında bugünkü emeklilerden sonra tekrar kesintiye uğrayacak olan emekli maaşlarıyla ödenecektir. SYRIZA-ANEL hükümeti bunun da “’ilerici” bir reform olduğunu söylemeye çalışıyor.

İşçi sınıfına yönelik gerçek bir reform yapmak istiyorlarsa, emeklilerden alınan bütün hakların iade edilmesi gerekiyor. Çalışma ilişkilerini, kesilen emekli maaşlarının iade edilmesi ve sendikalarla imzalanan toplu iş sözleşmelerinde maaş artışıyla düzenlemelidir.

Hükümet tam tersini yapıyor. Halka, emekçilere verdiği sözü tutmadı. Memorandum kanunlarını iptal edecekti ve Troika ile yapılan anlaşmaları yırtacaktı. Şimdi ise hükümet, halka, "Bu kriz ortamında insanlar 500 Euro aylıkla çalışırken, neden tekavüte çıkan emekliler 1500 Euro alsınlar?"  diye soruyor! Bunları “sol” bir hükümet söylüyor.

Dönem 

SYRIZA-ANEL hükümeti, 25 yıl önce Mitsotakis ve Siyufas döneminde başlatılan, Simitis, Karamanlis, Maginas, Gianitsis, Samaras ve Venizelos ile devam eden, işçi sınıfına yönelik saldırıyı tamamlamak istiyor.

Bu gibi saldırıların her döneminde, işçi sınıfının örgütlü kesimleri öne çıktı ve emeklilik maaşlarını, emekli haklarını savundu. Aynısını bugün de yapmalıyız.

Hükümet, sigorta sistemine yapmak istediği saldırının aynısını, mültecilere ve onlara kucak açan, dayanışma gösteren insanlara da yapmak istiyor. Açıkça ırkçı ve gerici bir politika uygulamak istiyor. 

Yunan adalarında yaşayan insanlar için Nobel Barış Ödülü'nü almakla ilgilenen dalkavukların arkasında, Frontex, çevik kuvvet polisi ve mültecilere kucak açan insanlara yüzlerce kontrol vardır. Aslında hükümet, mültecilere ve göçmenlere yardım eden insanları "yasadışı" statüsüne getirmek istiyor. Midilli'deki büyükanneleri evlerine göndermek ve kıyıları sınır "muhafızlarına" teslim etmek istiyorlar.

Bu arada, Türkiye'den yoldaşlarımız, İzmir'de sahte can yelekleri üreten ve mültecilere satan fabrikayı kınıyor ve lanetliyor. Bu tür olaylar, Çipras-Erdoğan-AB iş birliğinin korkunç gerçeğidir. Dikenli tel örgüleriyle ve ırkçılığa dayanan politiklarıyla, bir ölüm fabrikasını kurmaktadırlar. 

Bunun için bizler önümüzdeki cumartesileri sokaklara dökülüyoruz. Bu cumartesi, 16 Ocak'ta sigorta reformuna karşı eylem yapıyoruz. Diğer cumartesi ise, 23 Ocak'ta, dikenli tel örgülerine ve ırkçılığa karşı Meriç’te yürüyoruz.

Bu iki cephede, liman işçilerinin mücadelesini örnek alarak, kazanana kadar devam edeceğiz.

Panos Garganas

(Yunanca orijinalinden Türkçe'ye Miliazim Cemali çevirdi.)

Bültene kayıt ol