İşçiler tarafından uzlaşmacı ve hareketsiz olması sıklıkla eleştirilen, Türkiye'nin en fazla üyeye sahip sendikal örgütlenmesi sözünü tutup iktidara meydan okuyacak mı?
Türk-İş 20 Ağustos'ta birçok şehirde "Zordayız, geçinemiyoruz" basın açıklamaları yaptı. Ankara'da Genel Merkez önünde konuşan Genel Başkan Ergün Atalay, meclis açılışında Ankara'da Türkiye'nin en büyük mitingini yapacaklarını duyurdu.
Duyurdu, fakat duyurusu pek de yankı bulmadı. 26 Ağustos'ta Çerkezköy'de yapılan bölgesel mitinge katılım beklenenden düşüktü. Bazı işçiler, sendika şubelerinin iyi örgütlenmediğini ve üyelerine yeterince duyuru yapmadığını dile getirdi.
Miting alanına giren Ergün Atalay'a bazı işçiler tepki göstererek "açız, aç" diye bağırdı.
İşçilerin kızgınlığı Türk-İş yönetiminde yankı bulabilecek mi? Sözlerini tutup feryat eden milyonlar için bir kürsü oluşturabilecekler mi?
Sendika bürokrasisi, çoğu zaman, kendi başına harekete geçmez. İki yılda bir imzalanan antidemokratik toplu iş sözleşmelerine bakar. Asıl derdi statükoyu korumaktır. Bundan dolayı eylemci değil tutucudurlar.
Bu durum, AKP ve devletle bir şekilde yakınlık içinde olan şimdiki Türk-İş yönetimi için fazlasıyla geçerli.
Onları verdikleri sözleri tutmaya zorlayacak olan tabandan gelecek basınçtır. İşçiler birleşip, işyerlerinde acil taleplerini saptayıp, sendika bürokratlarını mücadeleye zorlamak zorundalar. Bu ise mücadeleden yana olan işçilerin, geri kalan arkadaşlarını ikna etmesine bağlı. Büyük bir mücadele, işyerlerinde bire bir örgütlenmek ve bu örgütlenmeleri birbiriyle bağlantılandırmaktan geçer.
Büyük bir hareket için
Öte yandan tek işçi konfederasyonu Türk-İş değil. Hak-İş ve DİSK de var. AKP iktidarının ve sermayenin ekonomik saldırısı o kadar büyük ki ancak üç konfederasyon birleştiği ve ortak mücadele programını hayata geçirdiği taktirde Türkiye'nin en büyük eylemleri yaratılabilir.
Meclis açıldığında Ankara'nın ortasında dev bir işçi gösterisi yapılacaksa bu üç konfederasyonun, yanlarına kamu emekçileri sendikalarını da alarak inşa etmesiyle mümkün olacak.
(Sosyalist İşçi)