İşçilerin mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, Türkiye’nin bir şehrinde mitinglerle kutlandı. Fakat birleşik ve çok kalabalık mitingler maalesef yapılamadı.
Türk-İş 1 Mayıs mitingi merkezi olarak Bursa’da gerçekleştirdi. 10 binlerce işçinin katıldığı bu eylem 1 Mayıs 2024’ün en büyük gösterisi oldu.
Konfederasyondan Ergün Atalay üç talebe dikkat çekti: “İşçi maaşı, kıdem tazminatı ve vergi diliminin düzeltilmesi gerekiyor. Türkiye’yi durdururuz. Otururuz kalkmayız bir daha.”
Hak-İş ise 1 Mayıs mitingini Kocaeli’nde yaptı, binlerce sendikalı işçi toplandı. Genel Başkan Mahmut Arslan, “Toplu pazarlık kapsamının genişletilmesini, sendikal hak ve özgürlüklerin daha ileriye taşınmasını, sendikalara üye olduğu için işçilerin işten atılmalarının son bulmasını istiyoruz” dedi.
DİSK ise KESK ve emek meslek örgütleriyle birlikte İstanbul’da, Taksim’de 1 Mayıs mitingi yapmak istedi. Valiliğin yasağının ardından o gün şehirde adı konulmamış bir sıkıyönetim ilan edildi. Ulaşım büyük oranda kesildi.
Sabah saatlerinde işçiler, sendikaların Saraçhane’de toplanmak ve oradan Taksim’e yürüme çağrısına uymak için yola çıktı. Saraçhane’ye gelindiğinde milyonlarca işçinin yaşadığı şehirde sadece bir kaç bin işçi toplanabilmişti.
Saraçhane’de öne çıkan talepler, baskılara, yasaklara karşı çıkmak, 1 Mayıs’ın özgürce kutlanması isteği idi.
Sendikaların talepleri son derece haklıdır. Bunlar topluca birleşik sendikal mücadelede savunulmalıdır. Fakat kemer sıkma saldırısına ve baskıcı yönetime karşı güçlerimizi birleştirmedikçe, ileri sürülen talepleri kazanmak zorlaşır.
Gazze için mücadeleye
Dünyanın birçok ülkesinde sendikalar benzer talepler mücadele ediyor. Fakat Filistin ile dayanışma duygusu giderek yayılıyor.
Bunlardan birini ABD’deki üniversite çalışanları greve dönüştürdü. New York Şehir Üniversitesi’nde çalışan PSC sendikası üyesi işçiler, polisin kampüsteki Filistin ile dayanışma kampını basıp öğrencileri tutuklaması üzerine oylama yaparak çoğunluk kararıyla greve çıktı.
ABD’de kamu çalışanlarının grev yapması yasak. Buna rağmen sendikanın bilinen 52 yıllık tarihinde ilk kez grev yapıldı.
ABD, İsrail’in silahlarının yüzde 60’dan fazla satıcısı olan bir ülke. Yönetime karşı çok büyük bir mücadele var.
Türkiye, birçok eylem ve tepki sonucu İsrail ile olan ticareti nihayet kesti. Fakat bu sessiz kalmamızı gerektirmiyor.
Gözümüzün önünde gerçekleşen bir soykırımı durdurmak için biz işçiler de dünyadaki sınıf kardeşlerimiz gibi ayağa kalkmalıyız.
Kendisi dışında ezilen ve sömürülenlerin haklarını savunmayan bir işçi sınıfı, sınıf olamaz. Gazze ile dayanışma eylemleri, Türkiye’deki işçiler arasındaki bölünmelerin aşılması ve mücadele düzeyinin ileriye çekilmesine yardımcı olacaktır.
Volkan Akyıldırım
(Sosyalist İşçi)