Kadın kadının yurdudur

17.11.2022 - 09:33
Dila Ak
Haberi paylaş

Kadınların kadınlarla anlaşamadığı, aslında bir kadının güzel giyinmesinin ya da makyaj yapmasının asıl sebebinin diğer kadınlara daha güzel gözükmek istemesi veya aslında birbirlerinin kuyularını kazmaya çalıştıkları gibi rekabet ve düşmanlık içeren söylemleri duymuşuzdur. Bu tarz genellemelerle oluşturulan algıya yenik düşmemek gerek. 

Kadın kadının yurdudur, sloganını duyduğumdan beri bu slogana özel bir ilgim var. Beni öylesine rahatlatan, öylesine güven veren bir slogan. Çünkü gerçek olduğunu biliyorum. Durduk yere söylenmiş, içi boş bir söz öbeği olmadığını biliyorum. 

Kendi hayat tecrübeme dönüp baktığımda, en zorlu anlarımda yanımda olan, sıkıntılarımı paylaşan, başarılarımla sevinen, desteği ile güç veren kadınlarla çevriliyim. Hayatınızda böylesine bir kadın dayanışmasına sahip olmak ise gerçekten büyük bir güven alanı yaratıyor. 

Sadece bu da değil, kamusal alanda, kadınların ortak acılara, sıkıntılara, sorunlara, eşitsizliklere maruz kalıyor olması, birlikte çözüm üretmelerine, bu çözümü birbirleriyle paylaşmalarına, birbirlerine destek olmalarına sebep oluyor. Ayrıca kolektif bir bellek yaratılmasına, dayanışmaya, birlikte adalet arayışına, paylaşılan deneyimler ve çözümlerinin aktarımı sonucunda farkındalığın artmasına vesile oluyor. 

Sorunu çözüme ulaştıran ilk adımın, öncelikle sorunun kendisini doğru tanımlamak olduğunu düşünürsek, kadın mücadelesi sorunların her birini tek tek masaya açıkça yatırıp çözüme götürecek yollara da doğrudan işaret ediyor. Kadın mücadelesini bu kadar güçlü kılan şey ise, kolektifliğinden geliyor. Çünkü dünyanın yarısı, aynı eşitsizliklere maruz kalıyor ve çözümün dayanışmak olduğu ortada. 

25 Kasım’da bu dayanışmayı bir kez daha göstereceğiz.

Dila Ak

(Sosyalist İşçi)

 

Bültene kayıt ol