“Ablam bizde, biz ablamda”

12.04.2022 - 20:13
Roni Margulies
Haberi paylaş

Türkiye siyasetinde uzun zamandır işleyen bir mekanizma var: Cumhurbaşkanı ve AKP her gün daha otoriter, daha çekilmez oluyor, yaptığı her şeyi hiç çekinmeden, utanmadan, göstere göstere yapıyor ve bunun sonucunda CHP gözlere daha sempatik geliyor.

Milliyetçilikle, Kemalistlikle, kazma laikçilikle alakası olmayan kişiler bile bu Cumhurbaşkanı’ndan kurtulmanın tek çaresi olarak CHP’yi görüyor, CHP’nin her türlü berbatlığına göz yummayı kabulleniyor.

CHP’nin liderliği de bu mekanizmanın farkına varmış, iyice pasif, iyice işe yaramaz bir hâle geliyorlar, “Hiçbir şey yapmamaya devam edersek, nasılsa herkes mecburen bize oy verecek, seçimlerde zafer bizim!” diye düşünüyorlar.

Bir şey yapmamak bir yana dursun, Cumhur ittifakından bir iki oy kapmak umuduyla solcu seçmeni öfkeden delirtecek şeyler yapıyorlar! Örneğin Ekrem İmamoğlu’nun 4 Nisan tarihli şu tweet’i gibi: “Siyaset tarihimizin önemli liderlerinden #Alparslan Türkeş’i vefat yıldönümünde rahmetle anıyorum.”

Ve bu arada altı parti başkanı müthiş bir radikalizm ve atılganlık sergileyerek birbirlerini ağırlıyor, kahve içip kuru pasta yiyorlar. 

Geçende bir haber kanalı şöyle bir tweet attı: “Muhalefet partilerinin başkanları üçüncü kez buluşacak. Bu kez DP Genel Başkanı Uysal’ın ev sahipliğinde iftar programında bir araya gelecekler.”

Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Yetvart Danzikyan da şu yorumu yaptı:

“Anladık, güzel, toplanmanız iyi bir şey, ama muhalefet dediğin de bu olmamalı sanki. ‘Ablam bizde, biz ablamda’ derler bizim oralarda böyle durumlara.”

Ablamlar buluşurken, Bekir Ağırdır “Macaristan’daki tablo Türkiye için olası mı?” başlıklı T24 yazısında bir soru sormuş:

“Ukrayna krizi nedeniyle Türkiye’yi ziyaret eden hiçbir siyasetçi muhalefet aktörleri ile temas kurmuş, onların fikrini merak etmiş değil. Demek ki hâlâ Batı ülkeleri siyasetçi ve yöneticilerinde muhalefetin seçimi kazanacağına dair bir kanaat oluşmuş değil. Nasıl olsun ki, muhalefetten hiç kimse dünyanın gidişatı ve Ukrayna meselesinde Türkiye’nin pozisyonuna dair bir tutum, vizyon açıkladı mı?”

Dünya ve Ukrayna hakkında ses çıkarmadılar da, parlamenter sisteme dönüş dışında herhangi bir konuda görüş belirttiler mi sanki?

CHP bir Adalet Yürüyüşü yapıp herkesi heyecanlandırmıştı. Sonra ne oldu?

Kılıçdaroğlu bir “helalleşme” konuşması yapıp herkesin taktirini kazanmıştı? Sonra ne oldu?

Ablamlar ne görüş belirtiyor, ne de herhangi bir iş yapıyor.

Sanıyorlar ki, “Her gün çay saatinde buluşuruz, herkes bize oy verir.”

Roni Margulies

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol