Covid-19 bir işçi sınıfı hastalığıdır

08.09.2021 - 12:38
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Covid-19 pandemisi işçi sınıfı için bir meslek hastalığına dönüştü. İşçiler, özellikle de üretim ve hizmet sektöründe çalışanlar pandeminin etkilerine daha fazla maruz kalıyorlar.

Milyonlarca çalışan; bir buçuk yıllık süreç boyunca her gün işlerine gidip gelmek zorunda kaldı, hayatlarında hiçbir şeyi değiştirmeden pandemi sürecini yaşadı, yaşamaya devam ediyor. Covid-19 nedeniyle, bu süreçte iş cinayetleri yüzde 30 arttı, toplumun diğer kesimlerine göre çalışanlar üç kat daha fazla virüse yakalandı. 

Aşı karşıtları komplo teorileri üretiyor

Salgının yeniden ağırlaşmasında önemli bir nokta aşı karşıtlarının yaydıkları yalan haberler. Devletlerin, hükümetlerin süreci şeffaf sürdürmemeleri, her çeşit komplo teorisinin yayılmasının önünü açıyor.

Aşı karşıtlarının faaliyetleri işçi sınıfını, zaten dezavantajlı olduğu salgın konusunda tamamen silahsız bırakıyor. Aşı karşıtları gücünü öncelikle iktidardan alıyor. Sağlık Bakanı vaka sayılarının artmasını “ne oldu bize?” diye karşıladı. Ne olduğu açık, Ayasofya, lebalep kongreler, turizm, siyasal şov ve sermayenin çıkarları için attığınız adımlar ve salgınla mücadeledeki amatörlükleriniz aşı karşıtlarının ekmeğine yağ sürüyor.

Aşı karşıtı kampanyaları sağcılar, ırkçılar sürdürüyor

Hastalığı taşıyan bir insanın kalabalık bir işyerinde, okulda ya da hastanede gelişigüzel gezmesinin felaket niteliğinde sonuçları olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla aşı zorunluluğu tamamen meşrudur ve gereklidir. 

İşçilerin aşı karşıtı eğilime karşı çıkması şart. Dört milyonu aşkın kişinin yaşamını yitirdiği salgında işçi sınıfı için kitlesel aşılama ilk koşul olmalı. Kitlesel aşılama, küresel ölçekte çaba sarf etmemizi gerektiren hususlardan yalnızca bir tanesi. Maske zorunluluğu, sosyal mesafe kuralları, kitlesel testler ve tüm dünya nüfusu güvende oluncaya dek zorunlu olmayan işlerin askıya alınması gerek. Bu önlemler, salgın döneminde de gelirlerini artıran patronlar tarafından finanse edilmelidir. İşçi sınıfı, kapitalist sistemin kârı insan yaşamının önüne koyan, patronların çıkarlarını gözeten politikalarına dur demelidir.

Aşı karşıtlarının propagandaları ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Toplumun bilinçli davranması için Sağlık Bakanlığı şeffaf, açık bir pandemi yönetimi sergilemeli, sağlık meslek kuruluşlarını sürece dahil etmeli, aşı konusundaki her türlü bilgiyi toplumla paylaşmalıdır.

Bültene kayıt ol