Emek Platformu benzeri bir örgütlenme acil ihtiyaç

11.01.2021 - 12:45
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2021 yılı memur toplu sözleşmesinin yenilenmesini talep etti, bu talep önemlidir. Çünkü memur zamları enflasyon altında ezildi. 

Memur-Sen’in iki yıl önce 2021 yılı için imzaladığı toplu sözleşmeye göre, hükümet ilk ve ikinci 6 ayda memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 3’er zam yapacaktı. Enflasyon yüzde 3’ü geçerse, geçtiği oranda zam yapacaktı.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı son altı ay için yüzde 8,36. Hükümet maaşlara bu oranda zam yapacak. Halbuki bağımsız uzmanlardan oluşan Enflasyon Araştırmaları Grubu’nun hesabına göre son altı aylık fiyat artışı yüzde 20, son bir yıllık artış yüzde 37.

Memur maaşları yüzde 8 zamlandığında, memurların reel geliri yüzde 12 düşmüş olacak, Temmuz ayında da zam bu şekilde yapılırsa maaşlardaki bir yıllık erime yüzde 20’yi geçecek.

Bütün bu çıplak gerçekler, Memur-Sen dahil tüm iktidar yanlısı sendikaları sıkıştırıyor. Memurların öfkesi; sendikaların, tabanın zam talebine sahip çıkmasını sağlayabilir. 

Bu konuda en büyük görev KESK’e düşüyor. Memur sendikalarını kapsayan geniş bir birliktelik oluşturulabilirse, hükümetten gerçek enflasyon farkını almaları mümkün.

2021 yılında 200 binden fazla kamu işçisi, toplu sözleşme görüşmelerine başlayacak. Türk-İş’in imzalayacağı çerçeve sözleşme, tüm kamu kuruluşlarında örnek alınıyor. 

Hatta DİSK ve Hak-İş bile kamu kurumlarındaki toplu sözleşmelerini bu çerçeve sözleşmeye göre oluşturuyorlar. 

Bu çerçeve sözleşmeler, 2018 yılında kadroya geçirilen 1 milyona yakın eski taşeron işçiyi de ilgilendiriyor, bundan sonra toplu sözleşme hükümleri, eski taşeron işçileri de kapsayacak.

İki yıl önceki toplu sözleşme görüşmelerinde Türk-iş Başkanı Atalay, düşük zam teklifini kabul etmesini, kapalı olduğunu sandığı mikrofondan, bakana şu sözlerle açıklamıştı: “Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle.” 

Türk-İş Başkanı bu defa muhtemelen yüzde 37’lik enflasyonu görmezden gelemeyecek. İşçilerin öfkesi buna engel olacak. Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan kamuda, işçilerin ve memurların toplu sözleşme sürecinin başarıya ulaşması için, toplumdaki öfkeye örgütlenme kanalı açacak, emek örgütlerinin birleşik mücadele zemini bir gereklilik. Emek Platformu benzeri bir örgütlenmeye acilen ihtiyacımız var.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol