Vaka sayıları artıyor, iktidar sıradan insanları suçluyor

19.08.2020 - 08:11
Çağla Oflas
Haberi paylaş

Yöneticiler Covid-19 vaka sayıları artmaya başladıkça sıradan insanları suçluyorlar. Son günlerde TV ekranları, tıklım tıklım dolu halk plajlarını gösteriyor.  Sosyal medyada Şile, Kilyos, gibi sahillerde günü birlik yüzmek için otobüsleri hınca hınç dolduranlar kınanıyor.  Sahillerin, otel sahipleri, özel konutlar tarafından işgal edildiğinin üzeri örtülürken, otel, turizm ve inşaat patronları yerine emekçiler hedef tahtasında.

Haziran ayında “yeni normalleşme” ilanı yapıldığında günlük vaka sayısı 884’tü. Bilim Kurulu üyelerinin açıklamalarına göre, “normalleşmek” için kontrollü olmak koşuluyla günlük vaka sayısının 500’le sınırlı olması gerekiyor. Oysa günlük vaka sayısı hiç 500’lere düşmedi.  Buna rağmen AVM’ler açıldı. LGS sınavları yapıldı. Havayolları açıldı. Şehirlerarası yollar açıldı. Ayasofya şovu yapıldı. Turizm açıldı… 

“Tatil yapılmasın, çalışılsın”

İktidar Pandemi gündeminin başından itibaren sermayenin basıncıyla hareket etti. Ekonomik kriz koşullarında ücretleri hızla eriyen işçiler, alım güçleri hızla düşerken, açlık koşullarında salgına karşı korunmasız bırakıldı.  

Normalleşme döneminde işyerlerinden, ölüm haberleri gelmeye devam etti. Hıfzı Sıhha Kanunu sıradan insanlara işlerken, hiçbir tedbir almadan işçileri çalıştıran patronlara işlemedi. Geçen ay Çanakkale Dardanel Fabrikası’nda çalışan işçiler arasında Covid-19 vakaları arttı. İşçiler “kapalı devre çalışma” adı altında çalışma kampı koşullarına mahkûm edildi. Ardından Vestel fabrikasında 1000’den fazla işçinin Covid-19 olduğu ve fabrikanın buna rağmen üretime devam ettiği bilgisi geldi. Kayseri’de organize sanayi bölgesinde ve serbest bölgede bulunan fabrikalardan da salgından etkilenen işçi sayısının arttığına ilişkin bilgiler gelmekte. Bilim insanları, aşının olmadığı koşullarda, Pandeminin uzun süre devam edeceğini söylüyor.  Tüm kaynaklar salgınla mücadeleye aktarılmak yerine silahlanmaya ve sermayeye aktarılmakta.  İktidar, sıfır maliyetli işçi çalıştırmak için sermaye lehine peş peşe düzenlemeler gerçekleştirmekte. Bir Bellona işçisi “Tatilde vaka arttı deniliyor. Ben tatile gidemedim ama toplu taşımada, fabrikada her gün kelle koltuktayız” sözleriyle, virüsün yayılmasının asıl sorumlusunun patronlar ve onları destekleyen iktidar olduğunu açıkça göstermekte.  

Çağla Oflas

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol