Hükümetin enflasyonu, işçilerin enflasyonu

16.10.2019 - 10:55
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Hükümet enflasyon oranlarını açıkladı, güya enflasyon tek haneye düşmüş. Buna çarşı pazarda alışveriş yapan hiçbir insanın inanması mümkün değil. Ama hükümet kâğıt üstünde enflasyonun düşmekte olduğunu söylemeye devam ediyor.

TÜİK’in enflasyon hesabı, enflasyonun düşük gösterilmesi üstüne kuruludur. Çünkü bu hesapta emekçinin her gün aldığı et, süt, peynir, soğan, patates, fasulye gibi gıda maddeleri ile giyecek, beyaz eşya, ayakkabı, mobilya, hatta ömrü boyunca bir kere bile alamayacağı araba, konut gibi mallar aynı sepettedir. Ve hesap her vatandaşın bunları her ay aldığı üstünden yapılmaktadır.

Daha geçen haftalarda elektriğe, doğal gaza, süte ve daha birçok ürüne yüzde 20’lere varan zamlar yapıldı. Son bir yılda elektrik ve doğal gaza yapılan zamlar yüzde 60’ı buldu. Geçen yıl 100 TL olan elektrik faturası bu yıl 165 TL oldu.

Hükümet yine de bizden enflasyonun yüzde 9’a düştüğüne inanmamızı istiyor. Ve bir adım daha atıyor, bundan böyle enflasyona endeksli zamları, örneğin asgari ücret zammını, memur ve emeklilere zammı hedeflenen enflasyon oranında yapacağını açıklıyor. Hedeflenen enflasyonu ise yıllık yüzde 5 olarak belirliyor.

Geçen yıl aldığımız herhangi bir ürünün fiyatının en az yüzde 50 arttığı koşullarda, ücretlerimize en fazla yüzde 5 zam yapılacak. Hükümetin enflasyon oranı bundan böyle yüzde 5’in üstüne çıkmayacak.

Kısacası, TÜİK’in ve hükümetin enflasyon hesabı üstünde oynadığını vatandaş yaşayarak gördüğü için; artık hükümetin enflasyonu ile emekçinin enflasyonunun farklı olduğunu uzmanlar kadar emekçiler de biliyor. Bu yüzden de bu açıklanan enflasyon rakamına kimse inanmıyor.

Hükümetin niyeti baştan beri belli, krizin faturasını emekçilere ödetmek. Biz karşı çıkmadıkça bu faturayı ödemeye devam edeceğiz.

Sendikalar, işçi örgütleri hükümetin dayattığı bu enflasyon rakamlarını ancak mücadele ile geçersiz hale getirebilir. Sokağa çıkacak yüzbinlerce işçi, yoksulluğun, yolsuzluğun ve yasakların hesabını hükümetten sormalıdır.

Aksi halde ücretleri enflasyon karşısında eriyen işçiler ve emekçiler, krizin bütün yükünü taşımaya devam edecekler.

Masa başında hazırlanan enflasyon oranları, ancak sokakta hazırlanan kitlesel işçi mücadelesi ile ters yüz edilebilir.

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol