İHD tarihinde bir ilk: Onur Nöbeti tutuldu

18.05.2024 - 16:07
Haberi paylaş

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi LGBTİ+ Hakları Komisyonu, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Günü etkinliği yaptı. Balkonuna gökkuşağı bayrağı astı. Basın açıklaması yaptı ve nöbet tuttu.

18 Mayıs'ta tutulan Onur Nöbeti'nin İHD Ankara Şube eşbaşkanı Aslı Viyan Saraç'ın okuduğu açıklama ile başladı.

Açıklamanın tam metni:

"İHD Ankara şube LGBTİ+ Komisyonu olarak  ayrımcı yasa ve politikalara karşı eşitlik ve ayrımcılık yasağını savunacağımızı, homofobik, transfobik ve bifobik şiddetle mücadele edeceğimizi söylemiştik. Bugün, İHD tarihinde bir ilk olarak Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gününün ardından “LGBTİ+’ların hakları insan haklarıdır” diyerek Onur Nöbeti’mizi başlatıyoruz.

Ayrımcılığa, damgalanmaya, şiddete ve nefret suçuna maruz bırakılan, yerlerinden edilen, varoluşu yok sayılan LGBTİ+ların insan haklarını savunmak için tuttuğumuz bu Onur Nöbeti’nin ilkinde; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla hukuksuzluğu tespit edilen Kobani ve Gezi davalarında yaşanan insan hakları ihlallerine de özel bir vurgu yapmak isteriz.

17 Mayıs 1990 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü eşcinselliği hastalıklar listesinden çıkardığı bugün LGBTİ+’ların maruz kaldığı nefret, ayrımcılık ve hak ihlallerine karşı mücadelemizin de günüdür. Nefrete karşı kuşandığımız mücadelemizle  dayanışmamızı büyütmeye, hayatlarımıza, kimliklerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.

LGBTİ+’lar başta olmak üzere toplumun tüm ezilen kesimlerinin insan onuruna yaraşır bir yaşama erişmeleri için verdiğimiz mücadeleye karşı maruz bırakıldıklarımıza  bugüne dek sessiz kalmadık, bundan sonra da kalmayacağımızı bir kez daha söylemek isteriz.

Biliyoruz ki Türkiye’nin Homofobi, Bifobi ve Transfobi olarak da karşılık bulan nefret suçları sicili oldukça kabarık. Coğrafyamızda var olduğumuz her alanda en temel haklarımız ihlal ediliyor. İktidar ve LGBTİ+ karşıtı söylemlerin yalnızlaştırmaya çalıştığı biz LGBTİ+’lar nefrete karşı çaresiz değil, örgütlüyüz. Toplumun barış içinde yaşamak isteyen tüm unsurlarıyla bir aradayız. Yalnız olmadığımızı biliyoruz. İnadımızdan, mücadele tarihimizden ve kaybettiğimiz dostlarımızdan aldığımız ilhamla ve kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. 

Yeni anayasa sürecinin gündeme geldiği, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın LGBTİ+’lara mücadele etmek için kendi Eylem Planı’nda bir bütçe ayırdığı  bugünlerde LGBTİ+’ların ve karşı karşıya kaldığı hak ihlallerini görmezden gelen herhangi bir tartışmayı eksik bulduğumuzu beyan etmekte bir sakınca görmüyoruz. Bayram Sokak ve Bornova Sokak’ta yaşananlar, derin yoksulluk, barınma krizi, iktidarın nefret söylemlerinde gün yüzüne çıkan LGBTİ+ karşıtlığı ve nefret politikalarının günden güne kurumsallaştığını görüyoruz. Nitekim her gün yeni bir örneğiyle karşılaşıyor, maruz bırakılıyoruz.

Demokrasiye, özgürlüğe, eşitliğe giden yolu nefret ve ayrımcılığa inat bir arada yaşamı savunanların kuracağını mücadelemizin meşruiyetiyle hatırlatırız! görmezden gelenlere, baktığı yerden başını çevirenlere, varlığımız yok sayanlara, suçlulaştıranlara karşı 

17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Günü ve ilk onur nöbetimiz vesilesiyle tüm LGBTİ+’ları, hak savunucularını, demokratik kamuoyunu ve LGBTİ+ dostu yurttaşları bu saldırgan nefret siyasetine karşı durmaya, sesimizi daha güçlü yükseltmeye davet ediyoruz.

LGBTİ+ hakları insan haklarıdır, insan haklarıyla insandır!

İHD Ankara Şube LGBTİ+ Komisyonu"

Bültene kayıt ol