Malezya'da tehlikeli uygulama: Eşcinsellerin 'tedavisi' için İslami rehabilitasyon merkezleri

03.12.2023 - 17:09
Haberi paylaş

Malezya, İslami rehabilitasyon merkezleri açmayı planlarken, Dünya Tabipler Birliği bu bilim dışı uygulamanın tehlikelerine işaret etti. Neyse ki bu ülkede güçlü bir LGBTİ+ hareketi var.

Malezya'nın Johor eyaletinde önümüzdeki yıl eşcinseller için bir "İslami rehabilitasyon merkezi" açılacak. "Malay Mail" gazetesi, bölgedeki İslami Din İşleri Komitesi Başkanı Fared Khalid'in Çarşamba günü eyalet başkenti Iskandar Puteri'de yaptığı açıklamada, bunun ülkede türünün ilk örneği olacağını söylediğini aktardı. Merkezde tam olarak ne yapılacağı ve kimlerin kalacağı konuları ise belirsizliğini koruyor.

Malezya'nın LGBTİ+’lara yönelik muamelesi, komşusu olan ülkelerle tam bir tezat oluşturuyor: Tayland, Güneydoğu Asya'daki en LGBTİ+ dostu ülkelerden biri olarak kabul edilirken, Singapur'da eşcinsellik 2022 yılında yasallaştı. Son olarak Malezya, Swatch gökkuşağı saatlerini bile LGBTİ+ olmayı normalleştirdiği gerekçesiyle yasakladı 

Heteroseksüelliği tercih edilmesi gereken bir yönelim olarak göstererek ona teşvik etmek amacıyla bireyin cinsel kimlik ifadesini değiştirmeye yönelik müdahalelerdir. Bu müdahaleler, cinsel kimliklerin patolojik olduğu yönündeki yanlış önerme ile sağlanmaktadır. Heteroseksüelliği tercih edilmesi gereken bir yönelim olarak göstererek ona teşvik etmek amacıyla bireyin cinsel kimlik ifadesini değiştirmeyi veya bastırmayı amaçlayan dönüşüm terapileri, uzman kuruluşlar tarafından tehlikeli ve bilim dışı olarak tanımlanıyor. Dünya Tabipler Birliği, kısa bir süre önce bu tür yöntemlerin "uygulamaya maruz kalanların sağlığı ve insan hakları için bir tehdit" oluşturduğunu belirten bir açıklama yaptı. Almanya 2020 yılında "dönüşüm terapilerine" kısmi bir yasak getirdi.

Malezya’da geçmişte de dini kurumların “dönüşüm terapisi” uygulamalarıyla eşcinsellerin "iyileştirilmesi" teşvik edilmişti.

Bültene kayıt ol