Nilüfer Belediyesi'ne toplumsal cinsiyet soruşturması

03.12.2022 - 10:29
Haberi paylaş

Bursa Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin Toplum Gönüllüleri Vakfı ile yapmak istediği “Toplumsal Cinsiyet Atölyesi”nin hedef gösterilmesi üzerine, İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı.

1 Aralık Perşembe akşam saatlerinde Gençlik Meclisi’nin Instagram hesabında atölyenin duyurulmasıyla birlikte, çok sayıdaki hesaptan nefret söylemleri içeren yorumlar yapılmaya başlandı. Bunun üzerine Gençlik Meclisi güvenlik nedeniyle bir süre sonra atölye duyurusunu sosyal medya hesabından kaldırdı.

Aynı anda Yeni Akit ve benzeri hükümet yanlısı medya ile “Uludağ Üniversitesi Ülkücüleri” isimli bir hesaptan, Nilüfer Belediyesi hedef gösterilmeye ve tehdit edilmeye başlandı. Yeni Akit, Nilüfer Belediyesi’nin LGBTİ+’lar için dayanışma merkezi açacağını öne sürerek “Türkiye'yi sapkınlık yuvası yapacaklar! CHP'li Nilüfer Belediyesi'nden LGBT sapkınlığına kurumsal destek!” manşetiyle belediyeyi hedef gösterdi. 

. “Uludağ Üniversitesi Ülkücüleri” adlı bir başka hesaptan ise “Osmanlı Devleti’nin başkentliğini yapmış, evliyalar, enbiyalar şehri Bursa’mızda milli ahlakı bölmeye, maneviyatımızı zedelemeye, Türk gençliğinin zihnine leke sürmeye ve bu amaçla lgbt denilen zilletin propagandasını yapan yolu bozuk, zihni kirli, art niyetli zevatlarla her fırsatta mücadele edeceğiz!” tehdit dolu açıklamalar yapıldı.

Bütün bunlar olurken, İçişleri Bakanlığı, nefret söylemleriyle tehditler savurulan Bursa Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin güvenliğini sağlamak için tedbir almak yerine, “Nilüfer Belediyesi’nin LGBTİ için özel dayanışma merkezi açtığına ilişkin haberlerin basında yer alması, kamuoyuna yansıması üzerine Bakanlığımızca, Nilüfer Belediyesi'nde araştırma-ön inceleme başlatılmıştır.” İfadesiyle Nilüfer Belediyesi hakkında soruşturma başlattığını açıkladı.

Nilüfer Belediyesi ise 2 Aralık Cuma günü yaptığı yazılı açıklamada “Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Merkezi tarafından yapılmak istenilen ve toplumsal cinsiyet eşitliği, pozitif ayrımcılık, temel kavramlar, şiddet ve şiddetle mücadele yöntemleri gibi konuların konuşulacağı Toplumsal Cinsiyet Atölyesi, bir kesim tarafından algı çalışması yapılarak sosyal medyada tartışmaların odağı haline getirilmiştir … Etkinlik daha düzenlenmeden, içeriği hakkında bilgi sahibi olmadan ya da etkinliğe katılmadan önyargıyla yapılan bütün olumsuz yorumları kınıyoruz” dedi.

Nilüfer Belediyesi sınırları içinde de, ülkenin her yerinde de LGBTİ+’lar vardır, hayatın her yerindeler ve elbette LGBTİ+’larla ilgili her türlü etkinliğin düzenlenmesinden doğal bir şey olamaz.

Eğitim Sen'den destek 

Bursa Eğitim Sen üyeleri, iktidarın hedef aldığı Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin basın açıklamasına katıldı. Sendika desteğini şöyle duyurdu:

"Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisimizin 3-4 Aralık tarihlerinde gerçekleştirmeyi planladığı Toplumsal Cinsiyet Atölyesi, bazı odaklar tarafından ayrımcı bir söylem ile  provoke edilmeye çalışılarak hedef gösterilmiş, Gençlik Meclisi ve Kent Konseyi'ne yönelik adeta bir linç kampanyası yürütülmüştür. Nilüfer Gençlik Meclisi Evi'nde konu ile ilgili yapılan basın açıklamasına Eğitim Sen olarak destek sunduk."

Bültene kayıt ol