Adana Emniyet Müdürlüğü’nden 8 Mart’ta keyfi LGBTİ+ yasağı

05.03.2021 - 10:06
Haberi paylaş

Adana Emniyet Müdürlüğü, kentte yapılacak 8 Mart etkinliklerini düzenleyen tertip komitesine “LGBTİ+’larla ilgili döviz, flama, afiş ve bayrakların alana alınmayacağını” bildirdi. Adana Kadın Platformu ise kararı “Yasak ne ayol” diye karşıladı.

Adana Emniyet Müdürlüğü, Adana Kadın Platformu’nun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yapılacak mitingle ilgili olarak yaptığı başvuruda, tertip komitesine “LGBTİ+’lar ile ilgili döviz, flama, afiş ve bayrakların alınmasının mümkün olmadığını” söyledi.

Bu keyfî ve ayrımcı yasağa gerekçe olarak ise her zamanki “genel ahlâk ve toplumsal hassasiyetler” bahaneleri gösterildi. Emniyet Müdürlüğü ayrıca “Boğaziçi meselesinin de 8 Mart ile ilgisi olmadığını, bu konudaki afiş ve pankartlara da izin verilmeyeceğini” da söyledi.

Adana Kadın Platformu, Emniyet’in bu tutumuna ilişkin bir açıklama yayınlayarak bütün süreci kamuoyuyla paylaştı. Açıklamanın tam metni şöyle:

Adana'da 8 Mart Pazartesi günü saat 16.30'da Kasım Gülek Köprüsünden Uğur Mumcu Meydanına yürüyüş ve orada yapılacak miting şeklindeki 8 Mart Programımıza onay çıktı. Adana Kadın Platformu olarak miting başvurusu için oluşturduğumuz tertip komitesi ile görüşen Emniyet Müdürlüğü,  “mitingin bildirildiği şekilde yapılmasında bir sıkıntı olmadığını ancak alana LGBTİ+!’lar ile ilgili döviz, flama, afiş ve bayrakların alınmasının mümkün olmadığını” söyledi. Bu yasağın yasal dayanağını sorduğumuzda ise bize “bu konunun toplumun genel ahlak anlayışına aykırılıklar içerdiği için toplumda bir hassasiyet bulunduğunu” ifade ettiler. Ayrıca “LGBTİ meselesinin 8 Mart ile ilgisi olmadığı” da tarafımıza söylendi. Biz böyle bir yasağın asla kabul edilemeyeceğini, bunun meşru ya da yasal olmadığını dile getirdik. Ancak bize, "biz sizi müzakere için çağırmadık, sadece bildirim yapıyoruz, alana bu şekilde hiçbir materyal alınmayacak" dediler.  Ayrıca “Boğaziçi meselesinin de 8 Mart ile ilgisi olmadığını, bu konudaki afiş ve pankartlara da izin verilmeyeceğini” beyan ettiler.

Biz Adana Kadın Platformu olarak hiçbir meşru ve yasal dayanağı olmayan bu yasaklamayı asla kabul etmiyoruz. Mitingin içeriğinde nelerin yer alacağını, 8 Mart’ın hangi konuları kapsadığını belirlemek, Emniyet Müdürlüğünün değil Miting Tertip Komitesi olarak bizim kararımızdır.  LGBTİ+’lar vardır, var olacaktır. Hetero-patriyarkaya karşı mücadelemiz her yerde her zaman, bu 8 Mart’ta da sonra da sürecektir. Bizler homofobiye, transfobiye karşı söylemlerden, politikalardan bıktık usandık ve tüm bunlarla mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Gökkuşağının renkleri her yerde!

Ayrıca yasak ne ayol:)

Bültene kayıt ol