ODTÜ Onur Yürüyüşü Davası'nda yine erteleme

10.12.2020 - 08:01
Haberi paylaş

Mayıs 2019’da düzenlenen ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne karşı açılan davanın karar duruşması bugün görüldü. Yürüyüşe katılanlar hakkında 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

OHAL’de uzun süre Ankara Valiliği tarafından yürürlüğe konulan LGBTİ+ etkinliklerine dönük yasağın mahkeme tarafından 2019’da kaldırılması sonrasında  ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, 9. ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü 10 Mayıs’ta yapacaklarını duyurdu. Atanmış rektör Verşan Kök’ün yönetimindeki ODTÜ Rektörlüğü ise duyuruya öğrencilerine, “İdari makamlar tarafından 18 Kasım 2017’de duyurulan LGBT etkinliklerine yönelik süresiz yasak kapsamında söz konusu etkinliklere izin verilmeyecektir” diyen bir maille yanıt verdi. LGBTİ+ etkinlik yasağını iptal eden mahkeme kararına rağmen Ankara Valiliği’nin ek olarak bir “süresiz yasak kararı” aldığı ancak bunu internet sitesine koymadığı ortaya çıktı.

10 Mayıs 2019’da ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması ilan ettiği gibi Onur Yürüyüşü’nü yapmak için toplandı. Yürüyüş öncesi kampüsü abluka altına alan polis, yürüyüş için toplanan öğrenci ve akademisyenlere saldırdı. Bazı öğrenciler yaralanırken 22 kişi gözaltına alındı. 18 öğrenci ve bir akademisyen hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşyere katılmak” ve İhtara rağmen kendiliğinden dağılmamak” suçlamalarıyla dava açıldı. Yürüyüşe katılanlar hakkında 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İnsan hakları gününde utanç

ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü davası, savcı mütalaasını hazırlamadığı için 30 Nisan 2021’e ertelendi.

Ünikuir Derneği, duruşmanın ardından davanın bir kez daha ertelenmesini eleştiren bir açıklama yaptı. Dernek, “Biz bu kararın politik olduğunu, İnsan Hakları gününde LGBTİ+ aktivistlerinin yargılandığı bu dava için oluşturulan uluslararası dayanışmayı baltalamak için alındığını biliyoruz” diyerek şöyle devam etti:

Ünikuir Derneği, duruşmanın ardından davanın bir kez daha ertelenmesini eleştiren bir açıklama yaptı. Dernek, “Biz bu kararın politik olduğunu, İnsan Hakları gününde LGBTİ+ aktivistlerinin yargılandığı bu dava için oluşturulan uluslararası dayanışmayı baltalamak için alındığını biliyoruz” diyerek şöyle devam etti:

“Bugün bir buçuk yıldır süren ODTÜ Onur Yürüyüşü davası görüldü. İnsan hakları gününde yargılanan LGBTİ+ aktivistleri ve Onur Yürüyüşüne katılan öğrenciler ve 1 akademisyen hakkında alınması beklenen karar alınmadı. 2015’ten beri yasaklanan, polis saldırısına uğrayan en temel haklarımızdan biri olan Onur Yürüyüşü bugün bu mahkeme salonunda, İnsan Hakları Gününde yargılandı ve ne yazık ki dava yine ertelendi. Biz bu kararın politik olduğunu, İnsan Hakları gününde LGBTİ+ aktivistlerinin yargılandığı bu dava için oluşturulan uluslararası dayanışmayı baltalamak için alındığını biliyoruz. ODTÜ Onur Yürüyüşüne saldırılarak zaten bir hak ihlali gerçekleştirilmişken bu hak ihlalinin sonrasında LGBTİ+ aktivistlerinin ve o gün orada bulunan, kampüste varlığını sürdüren öğrencilerin yargılandığına şahit olduk. Biz haklılığımızı, insan haklarına olan bağlılığımızı hep dile getirdik ve bu davanın hukuksuzluğuna işaret ettik. Bugün de dava salonundan bir karar olmadan ayrılırken bunu rahatlıkta söyleyebiliyoruz.

Bu dava bitse de bitmese de ODTÜ’de ve Türkiye’nin her yerinde baskıya, ayrımcılığa, ötekileştirmeye, homofobiye ve transfobiye karşı mücadelemiz kesinlikle bitmeyecek. Bu mücadelemizin en önemli simgelerinden biri olan onur yürüyüşlerini ve barışçıl protesto hakkını savunmaya devam edeceğiz. LGBTİ+ fobiye karşı mücadelemizi alanlarda, üniversitelerde, iş yerlerinde, sokakta ve kısaca hayatın her alanında devam ettireceğiz. Onur yürüyüşleri hakkımızdır, yıllardır barışçıl bir şekilde düzenlenen ODTÜ Onur Yürüyüşü bunlardan sadece bir tanesidir. Bugün LGBTİ+ aktivisti arkadaşlarımız Melike Balkan ve Özgür Gür, onur yürüyüşüne katılan 18 öğrenci ve 1 akademisyen hakkında herhangi bir karar verilmedi. Onur Yürüyüşün bir hak olduğunu, bunun için yargılanmanın hukuksuz olduğunu dile getirmeye devam edeceğiz. Bir sonraki duruşmada beraat kararını görmeyi umut ediyoruz."

(Marksist.org - Kaos GL)

Bültene kayıt ol