Baskılar, yasaklar: Aşırı sağcı iktidar bloku ne amaçlıyor?

13.08.2022 - 16:32
Haberi paylaş

Burhaniye'de 17 yıldır düzenlenen Zeytinli Rock Festivali'nin yasaklanması geniş kesimler tarafından kınanıyor. Yasağa yapılan itiraz reddedilirken, bir avuç aşırı sağcının talebi iktidar tarafından kabul edildi.

Yasağı getiren Burhaniye Kaymakamı. Kaymakam elbette tek başına hareket edemez, bağlı olduğu yer İçişleri Bakanlığı asıl karar verici.

Yasağın gerçekleşmesi, daha önce de birçok konser ve festivali yasaklatan bir grup kuruluşun talebi üzerine oldu.

Kim bunlar?

İlim Yayma Cemiyeti Burhaniye Şubesi, Eğitim Bir Sen Burhaniye Şubesi, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Burhaniye Şubesi, Diyanet Sen Burhaniye Şubesi ve Türk Kızılay Burhaniye Şubesi.

Hepsi de AKP'nin yan kuruluşu gibi çalışan örgütlenmeler. Türk Kızılay'ı nasıl böyle siyasi bir girişimin içinde yer alabiliyor? Çünkü o da diğerleri gibi siyasal olarak yönetiliyor.

Gerekçeleri ne? 

Yaptıkları açıklamada şunları söylüyorlar:

“Bu yıl düzenlenecek olan güzel beldemizi çekirge sürüsü girmiş gibi darmadağın edecek ve ekonomik getirisi olacakmış yanlış algısı ile sözde gençlerin özgürlüğü adı altında bütün kötülüklerin anası alkolün su gibi içildiği, her ne kadar festival alanına girişlerde aramaların sıkı yapıldığını bilsek de arama öncesi cadde ve sokaklarda envaiçeşit uyuşturucu-uyarıcı maddelerin satılıp kullanıldığı kuvvetle muhtemel olan festival alanı ve Burhaniye cadde-sokaklarında hiç örf adetle uyuşmayan milli duygu ve geleneklerimizde olmayan fuhşu alenileştiren, esnafa da belirgin bir getirisinin olmadığını düşündüğümüz 'Zeytinli Rock Festivali’nin beldemizde, ilçemizde, ilimizde yapılmasını istemiyoruz.”

Bu festival 17 yıldır yapılıyor. On binlerce kişi katılıyor. 17 sene boyunca yasalara göre suç olan herhangi bir şey yaşanmamışken; üstelik Burhaniye esnafı açısından önemli bir kazanç yaratmışken, sırf bu kuruluşların dayattığı yaşam tarzına aykırı gördükleri için yalanlarla donatılmış bir ihbarda bulundular.

Daha da vahimi bu saçmalığın haklı bir gerekçe görülerek, işleme konulması ve kabul edilmesidir. Üstelik bu bir yerel tutum değil, ülke çapına yayılmış bir devlet politikası olarak uygulanmaktadır. Aşırı sağcılar talep ediyor, devlet yasaklıyor!

İktidarın amacı

Küçük fakat azgın bir azınlığı memnun eden iktidarın amacı ne? Bir zamanlar - ki Avrupa Birliği üyeliği süreci ve Kopenhag kriterleri nedeniyleydi - hak ve özgürlükleri geliştirmekle övünen AKP, yıllar önce bu çizgiden vazgeçti. MHP ile kurduğu ittifakla birlikte önce LGBTİQ+ Onur Yürüyüşleri'ni ardından 24 Nisan Ermeni Soykırımı anmalarını yasakladı. Başkanlık rejimine geçiş ile birlikte, işçilerin ve emekçilerin eylemleri, demokratik ve barışçıl gösteriler de yasaklandı. Buna rağmen yapılanlar, polis şiddetiyle karşılaştı. Bu sene ise konserlere, etkinliklere, festivallere el attılar. Yerli-milli ittifakın aşırı sağcı ideolojisinin düşman olarak saptadığı sanat etkinleri birer birer yasaklandı. Son olarak Zeytinli Rock Festivali de yasaklandı. 

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'deki aşırı sağcılar, hak ve özgürlüklere sistematik olarak saldırmayı bir yönetim biçimi olarak görüyor. Milliyetçilik ve dini bir silah olarak kullanıp, toplumu bölüp kutuplaştırarak, kendilerine bir taban yaratıyor. Bu tabanı en gerici ideolojik ve siyasi argümanlarla saldırganlaştırıp; cinsiyetçilik, homofobi, ırkçılık ve kültür savaşıyla konsolide ediyorlar.  Fakat bu her zaman kazandırmıyor. Trump'ın 2. dönem başkan olamaması gibi. Görülen o ki aşırı sağın yenilgisinin bir örneği de Türkiye'de yaşanacak. 

Son bir yılda yaşanan konser yasakları, aşırı sağın dünya görüşü ve cüreti kadar yaklaşan seçimlere dair de bir politikadır. AKP erirken, içinden iki parti çıkardı. Benzer dünya görüşüne sahip bir parti de Saadet. Erdoğan, hem rakiplerine karşı milliyetçi ve muhafazakâr seçmenleri kontrol etmek istiyor, hem de partisi içindeki (elbette ortağı MHP tabanıyla birlikte) en gerici unsurları elinde tutmak istiyor. Bu politika, Erdoğan, Bahçeli ve devlet güçleri arasında kurulan ittifakın geleceği açısından halkın geniş kesimlerine dayatılıyor. Ancak bu büyük bir çaresizliği içermekte. Zeytinli Rock Festivali'ni yasaklatanlara bakıldığında bunlar hem toplum hem de AKP tabanı içinde küçük bir azınlıktır. Bu azınlığı coşturan iktidar, büyük çoğunluğu karşısında birleştiriyor. Baskı ve yasaklarla günü kurtarmaya çalışsalar da kendi sonlarını hızlandırıyorlar.

Konserleri, festivalleri, etkinlikleri, yürüyüşleri, mitingleri, basın açıklamalarını yasaklayan, hak ve özgürlükleri tanımayan aşırı sağcı iktidar koalisyonunun sandıkta büyük farkla yenilerek, tarihe karışması için sosyal mücadelelere ihtiyacımız var. 

Bültene kayıt ol