NSU cinayetleri üzerine antifaşist bir roman

29.01.2019 - 10:49
Haberi paylaş

Almanya'da 2000-2006 yılları arasında 8'i Türkiye biri Yunanistan kökenli 9 göçmen öldürüldü. Medya bunları "Dönerci cinayetleri" olarak adlandırdı. Toplamda 10 cinayet, 2 bombalı saldırı, 15 silahlı banka soygununu içeren sistematik saldırıların sorumlusu (devlet tarafından 2'si ölü 3 kişiden ibaret görülen) Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüydü.

Kitabı neonaziler tarafından katledilen göçmenlerin ailelerine adayan Schorlua, en başta yazmış: "1990'dan beri radikal sağ şiddetin kurbanı olmuş 178 kişinin hatırasına saygıyla."

NSU'lu faşistler, yıllar boyunca devlet tarafından hiçbir engellemeyle karşılaşmadan göçmenleri hedef alan ırkçı saldırıları sürdürdü. Siyasi polisiye ustası Schorlua, Koruyan El'i şöyle anlatıyor: "Bu kitap bir suç vakasının edebiyat yoluyla kovuşturulmasıdır - ve korkarım ki bir devlet suçuyla ilgili bir soruşturmadır bu."

NSU davasına dair yazılı bilgi ve belgeleri temel alan kitap, yazarın yarattığı karakter ve hikaye örgüsüyle, Alman devletinin gizli servisleri ile ırkçı örgütlenmeler arasındaki bağlantıları inceliyor.

Schorlua, araştırması sırasında farkına vardığını belirtiyor: 2. Dünya Savaşı sonrası Almanya ve AB ilişkileri, Avrupa'nın lider devletinin bağımlılığının ele alınışı da kitabın bir diğer değerli yanı.

Koruyan El, geçmişe bir bakış değil, şimdi yaşanmakta olana dair antifaşist bir uyarı. NSU mağdurlarının avukatı Seda Başay-Yıldız, "NSU 2.0" imzasını atan faşistler tarafından ölümle tehdit ediliyor.

2018 Ağustos'unda gelen ilk faksın Frankfurt 1. Polis Karakolu’ndan gönderildiği saptandı. Avukata "Türk domuzu" diyen faşistler, kızını "doğramakla" tehdit ediyordu. Faksın izi takip edildiğinde görevli bazı polislerin bilgisayar ve telefonlarında yapılan incelemelerde Hitler fotoğrafları, neonazi sembolleri ve sloganları bulundu. Irkçı ve göçmen düşmanı mesajlar paylaştıkları tespit edildi. Beş polis hakkında halkı kışkırtma ve anayasaya aykırı semboller kullandıkları şüphesiyle soruşturma açıldı. Geçici olarak açığa alındılar. Fakat avukat Seda Başay-Yıldız'a bu ay ikinci bir faks geldi ve şöyle yazıyordu: "Sen ölü beyinli pis döner, polis arkadaşlarımıza ne yaptığının galiba farkında değilsin."

Türkiye'de Suriyeli göçmenler hakkında atıp tutanlar, Almanya'da yaşananlara bakıp iki kere düşünmeli. Koruyan El, antifaşistlerin okuması gereken bir roman.

Volkan Akyıldırım

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol