Cinsiyetçi şiddet Aralık ayında da hayatları karattı

05.01.2023 - 11:04
Haberi paylaş

Geçen Aralık ayında en az 19 kadın ve en az üç çocuk erkekler tarafından katledildi. Taciz, tecavüz ve istismar devam etti.

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; Aralık’ta en az 27 kadının ölümü basına "şüpheli” (Burdur (1), Ordu (1), Muğla (1), Sakarya (1), Diyarbakır (1), Bursa (1), Eskişehir (1), Niğde (1), Sinop (1), Antep (1), İstanbul (6), Antalya (2), Sakarya (1), Denizli (1), Bilecik (1), Sivas (1),  Siirt (1), Zonguldak (1), Adana (1), Iğdır (1), Trabzon (1)) olarak yansıdı.

Erkekler, en az 65 kadına şiddet uyguladı, en az 29 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, en az 16 kadını taciz etti, Erkekler, basına yansıyan verilere göre en az 6 kadına tecavüz etti. 

Ankara’da bir kadının ölümü basına “faili meçhul” olarak yansıdı.

Konya’da bir kadın kendisine tecavüz eden kocasını öldürmek zorunda kalarak meşru müdafaa hakkını kullandı.

Cinayet

Erkekler, Aralık’ta en az 19  kadını öldürdü; geçen yıl da aynı ay bu sayı 34 idi. Erkekler, kadınların yanındaki iki erkeği de öldürdü. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Iraklı biri de Almanyalıydı.

Erkekler, en az dört kadını koruma kararına rağmen öldürdü.

Erkeklerin 10 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler 7 kadını ayrılmak istediği veya barışmak istemediği için öldürdü. Erkekler iki kadını “kıskandığı” için öldürdü.

16 kadını kocası, eski kocası, sevgilisi erkekler, üç kadını da babası, oğlu ve abisi öldürdü.

Erkekler, 10 kadını sokak, park, iş yeri gibi ev dışı alanlardan, sekiz kadını ev içinde öldürdü. Erkeklerin bir kadını nerede öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, 11 kadını ateşli silahlarla, beş kadını kesici aletle, bir kadını boğarak bir kadını elektrikle öldürdü. Erkeklerin bir kadını nasıl öldürdüğü basına yansımadı.

Çocuk cinayeti 

Aralık'ta erkekler en az üç çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay da bu sayı üç di. Bir çocuğu zorla evlendirildiği erkek, iki çocuğu babası öldürdü. Erkekler, çocukları ateşli silahlarla öldürdü. 

Cinsel Saldırı /Tecavüz

Erkekler, Aralık’ta  en az altı kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay erkeklerin tecavüz ettiği kadın sayısı yedi idi. Erkekler bir kadına ev içinde, beş kadına da ev dışındaki alanlarda tecavüz etti.

Taciz

Aralık 2022’de erkekler en az 16 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay, 12 idi.

Erkekler, 14 kadını sözlü ve fiziki yollarla taciz etti. Erkekler, en az iki kadını da görüntüsünü çekerek taciz etti.

Erkekler 16 kadını da ev dışı alanlarda aciz etti.

Beş kadını üniversitede çalışan bir erkek memur, bir kadını devlet memuru, bir kadını da garson taciz etti. Dokuz kadını taciz eden erkeğin kim olduğu bilgisi basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Aralık’ta en az 29 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 37 idi. Erkeklerin istismar ettiği iki çocuk Suriye göçmeniydi. Bir çocuk istismarı çocuk hamile kaldığı için açığa çıktı. Erkeklerin istismar ettiği çocuklardan biri zihinsel engelleydi.

Erkekler, 26 çocuğu okul, kuran kursu, tarikat evi gibi ev dışı alanlarda, üç çocuğu da ev içinde istismar etti.

Bir çocuğu 3 tarikat üyesi ve yöneticisi, bir doktor dört çocuğu, bir çocuğu zorla evlendirildiği erkek ve ailesi, iki çocuğu üvey abisi, beş çocuğu apartman görevlisi, bir çocuğu akrabası, bir çocuğu da iki öğretmeni istismar etti. 14 çocuğu istismar eden 10 erkeğin kim olduğu basına yansımadı.

Şiddet / yaralama

Erkekler, Aralık’ta 65 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl da aynı ay bu sayı, 61 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı en az yedi kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az dokuz kadına “koruma kararını” ihlal ederek şiddet uyguladı. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri Suriyeliydi.

Erkekler Aralık’ta 4 transa da şiddet uyguladı.

En az 40 kadını kocası, sevgilisi erkekler yaraladı. Bir kadını taksi şoförü, iki kadını da akrabaları yaraladı. 22 kadını yaralayan 10 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, en az dokuz kadına boşanmak istediği/barışmak istemediği için şiddet uyguladı. Bir kadına “sarhoşsun” diyerek şiddet uygulayan erkekler, bir kadını da “cinsel ilişki teklifini kabul etmediği” için yaraladı. Erkekler iki kadına da “kıskandığı” için şiddet uygula.  Erkeklerin 52 kadına şiddet uygulama “bahanesi“ basına yansımadı.

Erkekler, 44 kadını darp ederek, 15 kadını ateşli silahlarla, beş kadını kesici aletlerle yaraladı. Erkekler, bir kadını arabayla ezerek yaraladı.  

Erkekler, 47 kadını ev içinde, 17 kadını ormanlık alan, gazino ve sokak gibi ev dışı alanlarda yaraladı. Erkeklerin bir kadını nerede yaraladığı basına yansımadı.

Seks işçiliğine zorlama

Aralık’ta erkekler en az 56 kadını seks işçiliğine zorladı. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı. Seks işçiliğine zorlanan 19 kadın Türkiye vatandaşıydı, 37 kadın Türkiye vatandaşı değildi.

Bültene kayıt ol