10 bin kadından imza: Nafaka hakkıma dokunma!

22.06.2019 - 11:49
Haberi paylaş

Kadınların nafaka hakkını hedef alan yasa tasarısına karşı başlatılan kampanyaya, 10 günde 10 bin kadın imza verdi.

Nafaka Hakkı Kadın Platformu'nun çağrısı şöyle:

"Kadın hakları ve eşitlik karşıtı çevrelerin yoksulluk nafakasına karşı yükselttikleri kampanyanın, bununla sınırlı kalmadığının ve ev içi şiddetten korunma, boşanma hakkı, mal rejimi, miras paylaşımı da dahil olmak üzere kadınların tüm haklarına karşı saldırı niteliği taşıdığının farkındayız. Biz kadınlar, kadınların görünmeyen emeğine ve toplumsal cinsiyet eşitliğine saldıran bu kadın düşmanı grupların karar vericiler tarafından dikkate alınmalarını esefle izliyoruz. Bu gruplar, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınları şiddetten ve ayrımcılıktan koruyan yasaları hedef almaktadırlar. 

"Uygulamada genellikle çalışan kadınlara zaten yoksulluk nafakası bağlanmamaktadır. Nafaka asıl olarak ev kadınları açısından önem taşımaktadır. Nafaka hakkına saldırılar, büyük oranda kadınların üzerine bırakılmış olan ev içi emeği değersizleştirme ve görünmez kılma çabasıdır. Oysa ki, ev içi emek de, aynen ev dışındaki emek gibi ekonomik bir değere sahiptir. İster ev içi, ister ev dışı olsun, her iki emek de, ailenin geleceği, huzur ve refahı için harcanmaktadır. Medeni yasadaki nafaka ve mal rejimleri ile ilgili düzenlemeler bu nedenle yapılmıştır.

"Bu nedenle, Medeni Yasa’nın tek bir kelimesi bile değiştirilmemelidir. Ayrıca uygulamada yargı eliyle nafaka hakkına erişimin engellenmesi gayretlerinden de vazgeçilmelidir. Nafaka süresinin hakimlerin takdirine bırakılması önerisine kesinlikle karşı çıkıyoruz. Son zamanlarda yasanın yapılış amacının tam tersine, yasanın amacının ortadan kaldırılmasına yönelik bu tür kararların verildiğini kaygıyla takip etmekteyiz. Özetle, yasanın değiştirilmesine de fiili olarak etkisiz hale getirilmesine de karşıyız.

"Kadın haklarına saldırının nafaka hakkının sınırlandırılmasıyla hız kazanacağının tekrar altını çiziyoruz. Kadın haklarının içini boşaltma niteliğindeki bu girişimlere karşı çıkan metnimize erkeklerden de yoğun destek geliyor. Kadın, erkek, herkesin imzalarını nafakahakkinadokunma.com adresindeki linke bekliyoruz."

Bültene kayıt ol