Ankara Üniversitesi öğrencilerinden taciz ve tecavüze karşı eylem

08.04.2019 - 11:49
Haberi paylaş

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde hakkında daha önce de taciz suçlamaları bulunan bir öğretim üyesinin bir çalışanına tecavüz etmesi üzerine öğrenciler eylem yaptı.

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Hasan Bilgili’nin özel kliniğinde çalışan bir hekimi darp ederek tecavüz etmesi üzerine Ankara Üniversitesi öğrencileri eylem yaptı. Dekanlık önünde bir araya gelen öğrenciler “Tecavüzcü-tacizci hoca istemiyoruz” pankartı açarak “Tecavüze karşı ses çıkar”, “Yönetim uyuma, öğrencine sahip çık”, “Saldırganı değil, kadınları koruyun”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attılar.

Bazı akademisyenlerin de destek verdiği eylemde öğrencilerin yaptığı basın açıklaması şöyleydi:

“Geçtiğimiz günlerde Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinde görevli ve Vcom Hastanesi sahiplerinden biri olan Prof. Dr. Hasan Bilgili Hastanede çalışan kadın veteriner hekime darp edip tecavüz etmiştir. İşbirlikçisi Uzm. Vet Hekim Serkan Durmaz ise suça ortak olup, kadın arkadaşımızı tehdit etmiştir. Daha önce de  fakültemizden Hasan Bilgili kendi öğrencilerini taciz edip yeterli kanıt bulunamadığı gerekçesiyle kişi ve kişiler tarafından üstü kapatılmıştır. Daha önce fakültemizde taciz soruşturması geçiren hocaların isimlerinin açıklanması istiyoruz ki kendimizi güvenli hissedelim.

Kadınlar gün geçtikçe artan erkek şiddeti, taciz, tecavüz  ile hayatlarının her alanında karşı karşıya kalıyorlar. Üniversitede akademisyenlerin sözlü ve fiziki tacizleri, not vermemek, dersten bırakmak gibi tehditlere, kadınlarla birlikte olmak istemeleri gibi çeşitli olaylar yaşanmaktadır. Üniversite yaşamı hem mekansal hem fikirsel olarak eril bir tahakküm altında şekillenmektedir. Bu durum  YÖK'ün Toplumsal Cinsiyet yönetmeliğinin kaldırılması ile de desteklenerek, üniversite içerisindeki erkek şiddetinin, tecavüzün, tacizin önü açılmaktadır.

Üniversitelerin bilim üretmesi gerekirken, bugün gericiliğin yalıtkan ve üretken bir mevzii konumundadır. Eğitim, mevcut düzenin en büyük silahı haline gelmiştir. Toplumsal cinsiyet rollerini belirlemekte kullanılan verimli bir araca dönüşmüştür. Eşit, nitelikli ve bilimsel bir eğitim hakkımızken;  ilkokul sıralarından, üniversitelere kadar gerici ve cinsiyetçi eğitimle karşı karşıyayız. İnsan emeğinin sömürüsüne dayanan bu düzende biz kadınlar çifte sömürüye maruz kalıyoruz. Üniversiteler ise bu tablonun destekleyicisi konumundadır. Özellikle Ankara Üniversitesi, tüm yüzsüzlüğüyle bu sorunu kurumsallaştırmıştır. Her geçen gün yeni bir olayla karşı karşıya kalmaktayız. Fakülte içinde başka hocalara da daha önce savcılık tarafından soruşturma açılmış ancak takipsizlik kararı verilerek olayların üstü kapatılmıştır. Okul yönetimi ve nice öğretim görevlisi ise göz yummaktadır, sessiz kalmaktadır. Bizler buradan duyuruyoruz, sessiz kalmak suça ortak olmaktır.

Veteriner Fakültesi'nde bugüne kadar akademik personeller hakkında kaç soruşturma dosyası açılmıştır ve soruşturma sonunda hangi cezalar verilmiştir? Bu konuda açıklama bekliyoruz.

Hız kesmez bir biçimde karanlığa sürükleniyoruz. Eğitim daha da gericileşmekte, kadın cinayetleri artmakta, taciz-tecavüz olağanlaşmış bir duruma sürüklenmektedir. Bizler üniversite öğrencileri olarak bu duruma son deme zamanının geldiğini düşünüyoruz. Eşit, güvenli bir üniversite istiyoruz! Sessizliğin içinde boğulmayacağız! Tecavüze uğrarken bağırmadığı gerekçesiyle haksız bulunan Sinem ve tecavüz edilip, öldürülen Şule Çet gibi  tüm kadınlarımızın çığlığı olacağız. Sizlerden de sesimize ses, gücümüze güç olmanızı istiyoruz”.

Öğretim üyesi tecavüzden tutuklandı

Bültene kayıt ol