KESK, 6 aylık “Çalışma Yaşamı Hak İhlalleri Raporu”nu açıklayarak, son 6 ayda 705 üyelerinin sürgün edildiğini, 13 yöneticinin işine son verildiği ve sendikal faaliyetler nedeniyle 71 üyelerinin de gözaltına alındığını belirtti.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) hazırladığı Temmuz 2014 ve Ocak 2015 tarihlerini kapsayan “Çalışma Yaşamı Hak İhlalleri Raporu” açıklandı.
KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse tarafından açıklanan raporda ,son 6 ayda 705 üyelerinin sürgün edildiğini, 13 yöneticinin işine son verildiği ve sendikal faaliyetler nedeniyle 71 üyelerinin de gözaltına alındığı belirtildi.
KESK yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sendikal faaliyetleri nedeniyle 13 yönetici/üyemizin görevine son verilmiş, bir şube yöneticimiz hakkında memuriyetten men istemiyle hakkında dava açılmış, sendikamız BES üyesi bir sözleşmeli çalışanın sözleşmesi yenilenmeyerek feshedilmiştir.
66 yönetici/üyemiz hakkında da disiplin soruşturmaları açılarak uyarı/kınama cezaları verilmiştir. Ayrıca Akdeniz Belediyesi Eğitim Destek Evinde ders veren sendikamız Eğitim Sen üyesi 6 öğretmenin ders vermeleri ‘terör faaliyeti’ kapsamında görülerek Terörle Mücadele Şubesi’ne çağrılmış ve ifadeleri alınmıştır.
Son dönemde üyelerine yönelik fişlenme olayları artmıştır. Basına yansıyan ilk haberler karşısında hükümetin savunma içerisine girerek ‘münferit vakalardır’ söyleminin gerçek olmadığı, sistemli bir çalışma yürütüldüğü art arda gelen haberlerle açığa çıkmıştır. Ancak vahim ve skandal olan açığa çıkan kimi fişleme olaylarında yandaş sendika yöneticilerinin de rolünün olmasıdır.
Altı aylık dönemde birçok eylem ve etkinliğimize gazla, copla, kimi zaman da sivil faşistler aracılığıyla saldırılmış, bu saldırılar sonrasında aralarında sendika MYK üyeleri ve şube yöneticilerimizin de bulunduğu en az 71 üyemiz sendikal faaliyetlerinden dolayı gözaltına alınmıştır.
KESK üyeleri 2911 sayılı yasaya muhalefet etmek iddiasıyla hakkında dava açıldı ve en az 24 şube yöneticisi ve üyesinin 5326 sayılı kanuna muhalefet etmek iddiasıyla para cezaları verildi.
Son 6 aylık dönemde en az 20 KESK yöneticisi ve üyesinin de Başbakana hakaret iddiasıyla davalar açıldı.
2 sendika üyesinin 11 ay 20’şer gün hapis cezası aldı ve ceza alan emekçilerin memurluktan men edildi.
Yapılan yayınlarla bir yandan baskılar kamuoyundan gizlenmekte, diğer yandan başta KESK olmak üzere muhalif sendikal hareketler marjinal yapılar olarak gösterilmek istenmektedir. Özellikle Gezi direnişinden sonra iktidarın yönlendirmesi sonucu Konfederasyonumuz ve bağlı sendikalarımızın yönetici ve üyeleri hedef haline getirilmiştir.
Bu dönemde en az 5 provakatif ve manipülatif haber hakkında tekzip davası açılmıştır. Ne yazık ki, her basın açıklamamıza davalar açan savcılar ve cezalar veren mahkemeler söz konusu yandaş medya olunca provakatif ve yalan haberleri “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirmiştir.”