Boytaş işçileri: “Aç yaşamaktan bıktık!”

07.02.2015 - 11:35
Haberi paylaş

Kayseri’de Boydak Holdinge bağlı fabrikalarda çalışan 4 bin işçinin önceki gün iş durdurarak başlattığı direniş, dün fabrika içinde sürdü.

Gece ateşler yakarak Merkez Çelik fabrikası önünde bekleyen işçiler, dün servislerle fabrikaya geldiler. Bazı fabrikalarda işçiler tezgah başına geçse de üretim yapmazken, bazı fabrikaların işçileri de tekrar dışarı çıkmak istedi, ancak güvenlik izin vermedi Düşük ücret ve 3 yıllık zammı kabul etmeyeceklerini dile getiren işçiler, talepleri için mücadeleyi sürdürmekte kararlı. Sendikaları Öz Ağaç-İş ile patronun yüzde 3+3 zamla sözleşmeyi bitirmek istediğini söyleyen işçiler, en az yüzde 30 zam ve aldıkları 3 ikramiyenin 4’e çıkarılmasını istiyor.

Patron adım atmazsa isyan durdurulamaz

Evrensel'e konuşan işçiler 2008 krizinden bu yana fedakarlık yaptıklarını, ama büyüyenin sadece Boydak olduğunu söyledi. “Gözümüz kulağımız diğer fabrikalardaki arkadaşlarda, işbaşı yapsak da taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz” diyen işçiler, patronun somut adım atmaması hâlinde bu isyanın durdurulamayacağını söyledi. 

Holding önünde işçilere seslenen Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Memduh Boydak’ın sunduğu yüzde 9 zammın kabul edilemez olduğunu dile getiren işçiler, yıllardır yanlarında görmedikleri sendikacıların eylemi bastırmak için gelmesine de tepkili. Bu nedenle eylem sırasında sık sık “Satılmış sendika” sloganını atan işçiler, yıllardır kendileri için tek kuruş zam almayan sendikacıların işçi adına söz söylemeye de hakkının olmadığını dile getirdi. İşçiler “Sendikacıların sözleşmedeki tek müdahaleleri patronun önlerine koyduğu kağıda bıraktıkları mavi mürekkep lekesi. Yıllardır buradayız, ne sendikayı biliriz, ne de sendikacıyı tanırız” diye konuştular. 

Sendikacıları ilk kez gördüler

Pek çok işçi, sendikacıları holding binası önünde onlara seslenirken tanımış. Sendikacıların Birleşik Metal-İş’in grevinin yasaklanmasını göstererek ve işten atılma tehlikesini dile getirerek kendilerini korkutmaya çalışmasına da öfkeli olan işçiler “Yıllardır bizim adımıza 5 kuruş zam almamış, şimdi gelmiş burada arkanızdayız diyor. Bu yalana bizleri inandıramazlar. Bizim adımıza konuşma hakları yok. Siz patronun sendikasısınız” diye konuştu.

Patrondan yana olan imam

İşçilerin tepki gösterdiği bir diğer kişi ise Boytaş 2 fabrikasının imamı. İmamın akşam saatlerinde yanlarına gelerek “Arkadaşlar burada beklememizin bir anlamı yok evimize dönelim. Patron ve sendika görüşüyor zaten” dediğini aktaran işçiler, buna “Sendika bugüne kadar ne yaptı ki? Patronla görüşmesinin hiçbir anlamı yok. Patron gelecek bizimle görüşecek. Sen de patrondan yanasın” diyerek tepki gösterdiler.

Patronlar büyüdükçe işçiler küçüldü

Boytaş 2’de yaklaşık 17 yıldır çalışan bir işçi, 1100 lira ücret aldığını belirterek “2008 yılında patron kriz var diyerek bizlerden idare etmemizi istedi. O yıl zam almadık. 2008’de maaşım 1050’liraydı, ekmek 25 kuruş. Şimdi maaşım 1100 lira, ekmek 85 kuruş! O yıldan sonra patron ve sendika arasında yapılan her sözleşmeden payımıza düşen hiç oldu. Onlar büyüdükçe biz küçüldük. Son 5 yıldır maaşımız artmak yerine azaldı” diye konuştu. 

Boytaş 2’de çalışan başka bir işçi ise şunları söyledi: “7 yıldır burada çalışıyorum. Maaşı alır almaz kira, faturalar, mutfak derken eriyip gidiyor. Bu ay kredi borcunu ödeyemediğim için evlilik yüzüğümü bozdurdum önümüzdeki ay ne yapacağım bozduracak yüzüğüm de kalmadı.”

Adalet mi bu?

Elini arka cebine atan işçi kredi taksitleri, faturalarla dolu cüzdanını çıkararak “Elektriğin üçüncü faturası geldi. Maaşı almama daha on gün var cebimde 2 lira 55 kuruş var. Bu parayla faturamı mı yatırayım? Eve ekmek mi alayım? Çocuğuma harçlık mı vereyim? Şimdi sen söyle adalet mi bu? Ben çocuğumu dışarı gezmeye çıkarmıyorum ki yolda bir şey görür canı ister yanındayken alamam diye... Okul bitti tatil oldu 5 gün sonra ikinci döneme başlayacak ben daha karne hediyesi alamadım” diye konuştu. 

Boytaş 1’den bir işçi devam ediyor: “4 yıldır Boydaklarda çalışıyorum. Geçen hafta okullar tatil oldu kızım teşekkür belgesi aldı ve yanıma gelerek bana karne hediyesi ne alacaksın diye sorunca cevap veremedim. Odaya geçip çocuğumdan gizli ağladım. Patronun çocukları ise 500 bin liralık arabayla dolaşıyor sonra da kalkıp bize idare et diyor. Etmiyoruz kardeşim artık edemiyoruz. Aç yaşamaktan bıktık.” 

İşçinin yakacak odunu yok, patronun ormanı var

“Maaş aldığımız gün bitiyor cebimizde bir lira belki kalıyor belki kalmıyor. Onu da borca çay içtiğimiz büfeciye veriyorduk” diyen başka bir işçi ise şunları dile getiriyor: “Büfeci çayı 45 kuruşa çıkardı, aldığımız zam üzerinden hesaplasak bize verilmek istenen yüzde 3+3’lük zam zaten sendikaya gidiyor. Artık çaya verecek paramız da yok. Bu zam çay parası etmez. Kış ayındayız evde yakacak odun kömür yok ama patronun ormanı var. Sanayiye girer girmez herkes görüyor koskoca tabela yaptırmış ‘Boydak Ormanı’ diye. O tabelanın parası bile buradaki yüz işçinin maaşından fazla...” 

Boytaş 2 fabrikasında çalışan 70 kadın işçi var. Aldıkları maaşla evlerini geçindirmekten başka dertlerinin olmadığını söyleyen bir kadın işçi, “Erkekler iş bırakınca durmadık bizlerde hemen çıktık. Çünkü erkeklere yetmeyen maaş bizlere de yetmiyor. Bizler de ev geçindiriyoruz” dedi.

Sendika patronun önüne koyduğı kağıda imzayı basıp geçiyor 

Boytaş’ta 12 yıldır çalıştığını söyleyen bir işçi, fabrikalarında örgütlü Öz Ağaç-İş sendikasını için şöyle dedi: “12 yıldır çalışıyorum ne sendikayı bilirim, ne de sendikacıyı. Cumhurbaşkanı bile oylamayla seçiliyor 12 yıllık işçiyim daha bir kez oylama yapıldığı görmedim. Sendika başkanı desen ilk kez burada gördüm” dedi. Sendikanın sözleşmeye etkisi olup olmadığını sorduğumuzda ise şu yanıtı verdi: “Bu sendikanın sözleşmeye tek etkisi sözleşme kağıdında bıraktığı mavi mürekkep lekesi ağabey, patronun önlerine koyduklarına imzayı basıp geçiyorlar. Geçiyorlar ki yıllardır zam yüzü görmedik!”

Milyarlar kazanıyorlar

Türkiye'nin gelişmiş sanayi illeri arasında ön sıralarda yer alan Kayseri, ülkenin en büyük mobilya fabrikalarının kurulu olduğu, sanayisi çoğunlukla metal ve mobilya sektörü üzerine kurulu organize sanayi bölgesinde yaklaşık 60 bin işçinin çalıştığı bir işçi kenti. Boydaklar ise Kayseri’de isimleri anılınca kentteki her üç işçiden birinin doğrudan ya da dolaylı olarak ona çalıştığı, Türkiye’nin en zengin 100 ailesinden biri. Boydak’a bağlı fabrikalarda 8 bin işçi çalışıyor. Yan sanayi hesaba katıldığında ise bu rakam 25 bine çıkıyor. Boydaklar ise Kayseri’de isimleri anılınca kentteki her üç işçiden birinin doğrudan ya da dolaylı olarak ona çalıştığı, Türkiye’nin en zengin 100 ailesinden biri. Boydak’a bağlı fabrikalarda 8 bin işçi çalışıyor. Yan sanayi hesaba katıldığında ise bu rakam 25 bine çıkıyor.  Boydaklar bünyesinde İstikbal, Bellona, Mondi, İstikbal Mutfak&Banyo, Hes Kablo, Boyteks, Form Sünger, Boytaş, Merkez Çelik, Boyçelik, Boydak Dış Ticaret, Boytrans olmak üzere mobilya, demir çelik, kablo, tekstil, kimya gibi farklı iş kollarında üretim yapan fabrikaları barındıran ve serveti milyarlarca lirayı bulan bir holding.

Bültene kayıt ol