Genel seçim öncesinde “kamudaki taşeron işçilerini kadroya alacağız” vaadini sunan AKP hükümeti, kamudaki 750 bin taşeron işçisinden sadece 150 binine kadro verecek. Kamudaki yaklaşık 600 bin taşeron işçisi ise “yardımcı işte çalıştığı” gerekçesiyle kadro dışı kalacak. Temizlik, güvenlik, yemek gibi işlerde çalışan işçiler, “yardımcı işlerde” çalıştıkları gerekçesiyle taşerona mahkûm edilecek.
AKP, seçim öncesinde kamudaki taşeron işçilerinin kadroya alınacağını vadetmişti. Hükümet de bu kapsamda taşeron işçilerle ilgili yasal düzenlemeyi 21 Mart’a kadar Meclis’e sunacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal da bunu dile getirdi. Hangi işçilerin kadroya alınacağını belirlemek için Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarında çalışma yürütülüyor.
Cumhuriyet’ten Murat Çakır’ın haberine göre, sona gelen çalışmada, “asıl iş-yardımcı iş” tanımlaması yapılıyor. Düzenlemeye göre, kamuda sadece “asıl işlerde” çalışan işçiler kadroya alınacak. Ancak kamudaki 750 bin taşeron işçisinden sadece 150 bini “asıl işlerde” çalışıyor. Geriye kalan yaklaşık 600 bin işçi ise “yardımcı işlerde çalıştığı” gerekçesiyle kadroya alınmayacak. Bu işçiler taşeronda çalışmaya devam edecek. Hükümetin “asıl iş-yardımcı iş” ayrımı, başta hastaneler ve üniversiteler olmak üzere kamu kurumlarında temizlik, yemek, park bahçe, ulaşım hizmetleri gibi tüm yardımcı hizmetlerde çalışan şirket işçilerini taşeron işçiliğine mahkûm edecek.
Ayrıca belediyelerde çalışan ve kadro bekleyen binlerce taşeron işçisi de kadro dışı kalacak. Buna gerekçe olarak da belediyelerdeki taşeron işçilerinin “hizmet alım ihaleleri ile çalıştırılıyor olmaları” gösteriliyor.
Hükümet, karayollarında çalışan binlerce taşeron işçisini “asıl işi” yaptıkları halde yıllarca kadroya almamıştı. İşçilerin açtıkları kadro davalarını kazanmaları ve bu davaların Yargıtay tarafından da onanması sonrasında işçileri kadroya almak zorunda kaldı.
Bu kapsamda 6 bin 417 işçi kadrolu olarak çalışmaya başladı. Bu arada 3 bin 500 karayolları işçisi daha açtıkları kadro davalarını kazandı. Şimdi bu işçilerin de yargı kararı doğrultusunda diğer taşeron işçilerinden bağımsız olarak kadroya alınması gerekiyor.