Ali Koç’un G20 toplantılarında söylediği “Kapitalizmin ortadan kalması gerekir" sözlerine Koç Holding’e bağlı Arçelik işçilerinden tepki geldi.
Ali Koç’un G20 toplantılarında söylediği “Eşitsizliğin ortadan kalkması için, Kapitalizmin ortadan kalması gerekir, en azından eşitsizliğin minimum seviyeye indirilmesi gerektiğini düşünüyorum” sözleri, Koç Holding’e bağlı fabrikalarda da tartışma konusu oldu.
Evrensel gazetesi, Arçelik’in Beylikdüzü fabrikasında çalışan işçilerle bu sözleri ve nasıl değerlendirdiklerini konuştu.
“Eşitsizliğin en katmerlisini onlar” yapıyor diyen işçiler, “Türk-İş’in başına Ali Koç geçsin” diyen sendikacıları da işçilerin hakları için mücadele etmeye çağırdı.
Ali Koç’un bu söylemini Arçelik işçileri olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
Arçelik işçileri Ali Koç’un bahsettiği ücret eşitsizliği ise eğer, herhalde Arçelik fabrikalarında çalışan 16 bin işçiyi düşündüğünde, eşitsizliğin en katmerlisini kendisi yapıyor. Böyle bir konuşma yapması şov ve reklamdan başka bir şey değil. Geçtiğimiz 2 ayda 300’e yakın işçisini, eşitsizliğin düzeltilmesi için mücadele eden işçileri çıkardı. Tüm fabrikalarında sözleşmeli işçiler çalışıyor asgari ücret civarında alıyorlar. Eşitsizliği ortadan kaldırmak istiyorsa işçilerine iyi bir yaşam koşulları sağlayabilir, işçilerin maaşlarına dönük artırma politikası uygulayabilir. Kendisi kapitalizm dediği sistemin Türkiye’deki baş temsilcisidir. O yüzden eleştirisini samimi bulmuyoruz.
Toplantı sonrası sendikacılar arasında Türk-İş’in başına Ali Koç’u getirelim konuşmaları geçti, sendikacılar Koç’un işçi haklarını savunan açıklamalarını övdüler bu söylemi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Oraya katılan sendikacıların işçilerin haklarından haberdar olduğunu düşünmüyoruz. Eğer böyle olsaydı Ali Koç’un fabrikalarında çalışan işçilerin ağır koşullarını bilirlerdi. En azından Ali Koç’un açıklamaları sonunda Türk-İş’in başına geçsin söylemini söylemezlerdi. Kendi aralarında oynadıkları bir oyun gibi. Türk-İş Koç’un birçok fabrikasında örgütlü. Aslında bilirler kendi üyelerinin çalışma koşullarını. “Patronun sendikacı olduğu nerde görülmüştür?” diye sorarsak ülkemizde var örnekleri diyerek bunların işçiyle dalga geçtiğini belirtelim.