DERİTEKS: Baskılara ve kurşunlara boyun eğmeyeceğiz

14.02.2024 - 16:40
Haberi paylaş

Sendika başkanının yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırının ardından Akar Tekstil önüne yürüyen DERİTEKS üyeleri ve destekçileri , "Bu saldırı tüm işçilere yapılmıştır" dedi. 

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Akar Tekstil' e üyelerinin sorunlarını konuşmak için DERİTEKS Başkanı Makum Alagöz ve sendika yöneticilerinin üzerine işyerinin ortaklarından biri olan Hayrettin Akar'ın kardeşi Onur Akar tarafından ateş açılmıştı.

Başkan Alagöz'ün yaralandığı fabrikada sendika yedi yıldır örgütlü ve toplu sözleşme yetkisine sahip.

Saldırıyı gerçekleştiren tutuklandı. DERİTEKS şimdi hak ettiği cezaya çarptırılmasını istiyor. Ve bu talebi Akar Tekstil önünde eylem yaparak duyurdular.

Organize sanayi girişinden “Kurşunlara boyun eğmeyeceğiz”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarıyla fabrika önüne yürüyüş yapıldı.

Yapılan konuşmalarda öne çıkanlar

Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak: “Bu kurşun Türkiye işçi sınıfına sıkılmış bir kurşundur."

DERİTEKS Genel Merkez Teşkilat Sekreteri Ayhan Yanılmaz: “Emeğin örgütlü gücünü yaratmak için gösterdiğimiz sendika mücadele dönemimizde tek arayışımız sadece konuşabilme kabiliyetine haiz işverenlerle süreç yürütmek olmuştur. Maalesef bu insanca tutumumuz bırakın anlaşılmayı üstüne üstlük canımıza kastetmeye kadar vardırılmış canice bir hisle insan öldürme teşebbüsüne kadar ileri gidilmiştir”

Eylemde İliç'teki maden felaketi de protesto edildi. Türk-İş, bağlı sendikalar, bazı KESK şubeleri ve Antikapitalist Çalışanlar eyleme katılarak destek verdi.

Okunan basın açıklamasının tam metni:

"İzmir'de Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve toplu sözleşmeli iş yerimiz olan AKAR TEKSTİL' de saldırıya uğradık kurşunlandık. Fabrikada yaşanan kimi sorunları çözmek için görüşme daveti üzerine gittiğimiz ve 3 dönemdir onlarca görüşme gerçekleştirdiğimiz iş yerimiz diye telaffuz ettiğimiz fabrikada bu sefer kurşunlarla karşılandık. İş yeri sahibi ve yöneticilerinden Hayrettin AKAR'ın kardeşi Onur AKAR tarafından adeta planlı ve pusu kurar gibi gerçekleşen bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Başta sendikamız DERİTEKS, olmak üzere birçok kardeş sendikamız, direnen işçiler bu saldırılara maalesef ki yabancı değil.

Genel Başkanımız Makum ALAGÖZ' ün yaralandığı sendika yönetici ve çalışma arkadaşlarımızın şans eseri yara almadan kurtulduğu bu saldırı, sömürüyü dizginsiz yürütmek isteyenlerin aklıdır. Bütün dertleri daha fazla kâr etmek olan zihniyetin saldırısıdır. Kendilerini lüks ve şatafat içinde yaşatan işçinin kazanılmış hakkını gasp etmeye çalışarak, emeğin değerini bilmeyen aklın ürünüdür. Bu saldırı insanca ve hakça paylaşımın kıymetini bilmeyenlerin, alın terine ve onu değerini savunanlara karşı vicdansızlığın bir ürünüdür. İşçiye, sendika yöneticilerine kurşun sıkma cesareti, hadsizliği münferit bir olay değil sömürü çarklarının vahşi bir parçasıdır. DERITEKS ailesi olarak yıllardır işçilerin hakları gasp edilmesin, işçilerin örgütlenme haklarına saygı gösterilsin diye gösterdiğimiz fedakârca tutum, korkaklığımızdan değil sabırla yürüttüğümüz demokrasi mücadelesine olan inancımızdan ve 21. Yüzyılda orman kanunlarının değil diyaloğun yollarını açma anlayışımızdan gelmektedir. Israrla yürüttüğümüz; ne olursa olsun işçilerin yanında duran sendikal anlayışımızı bedeli ne olursa olsun savunacağız. Yıllar içinde yaşadığımız patron baskısı ve saldırılarından bir milim geri atmayışımız onurlu bir sendika çizgisini pusula edindiğimiz içindir. Emeğin örgütlü gücünü yaratmak için gösterdiğimiz sendika mücadele dönemimizde tek arayışımız sadece konuşabilme kabiliyetine haiz işverenlerle süreç yürütmek olmuştur. Maalesef bu insanca tutumumuz bırakın anlaşılmayı üstüne üstlük canımıza kastetmeye kadar vardırılmış canice bir hisle insan öldürme teşebbüsüne kadar ileri gidilmiştir. Ülkenin dört bir yanından onlarca fabrikadan gelen işçi çığlıkları, insanca yaşamak için insanca Ücret, sendikalı çalışma taleplerine takınılan vahşi saldırı aynı kaynaktan beslenen aynı faşizan tutumdur. Safımız işçi sınıfının onurlu safıdır.

Kazlıçeşme'den bugüne yaşadığımız saldırılardan başı dik çıkışımız, sizler gibi belinde silahla mafya artığı ilkel tavrınızı boyun eğmeyi reddettiğimiz içindir. Bu saldırı emek düşmanları için de karşısında dik duran sınıf sendikacılığı yapan sendikalar için de ne ilk ne de sondur. Eğer daha önce dikkatinizi çekmediyse para için cana kasteden Onur AKAR ve gibilerine bir mesajımız var. Savunduğumuz sendika çizgimizden geri durmayacağımızı, alın terinin hakkını almak için, toplu sözleşmeli çalışma hayatı için, işçilerimizin insanca yaşam talepleri için 76. yılımızda bir kez daha ifade ediyoruz ki BURADAYIZ. Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ ile milyonlarca işçi ile, emek dostlarımız ile BURADAYIZ. HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ.

Biliyoruz ki sözlerimiz sadece DERİTEKS 'in sözleri değil tüm işçi sınıfın tüm emek dostlarının duygularını ifade etmektedir. Yaşanan bu saldırı karşısında sessiz kalmayacağız. Bu saldırıyı yapanların gerekli cezayı alıncaya kadar sürecin takipçisi olacağız. Mücadele tarihimizden öğrendiğimiz bir şey var. O da her zorlu süreci birlikte aştığımız gibi bu saldırıları da birlikte aşacak sınıf dayanışması ile göğüsleyeceğiz.

KORKMADIK, KORKMUYORUZ, BİRLİKTE KAZANACAĞIZ, BİZ KAZANACAĞIZ, İŞÇİ SINIFI

KAZANACAK

YAŞASIN SINIF DAYANIŞMASI

DERITEKS YK. Adına Genel Merkez Teşkilat Sekreteri Ayhan YANILMAZ"

Bültene kayıt ol