(Röportaj) 'Örgütlü olduğumuz sendikada söz hakkı bulamıyoruz'

19.01.2024 - 09:23
Haberi paylaş

Geçen yıla damgasını vuran işçi mücadelelerinden biri de belediye şirket işçilerinin fiili grevleri ve direnişleriydi. Görünen o ki bu sene de mücadeleye devam edecekler. 

İşçilerin neye karşı mücadele ettiklerini, taleplerini, işyerinde örgütlü sendika Genel-İş 1 No'lu Şube'nin önünde protesto eylemi yapan Çankaya Belediyesi işçilerinden birine sorduk.

Çankaya Belediyesi'nde neler oluyor? Hangi koşullarda çalışıyorsunuz?

Ankara'da Çankaya Belediyesi çalışanı olarak Çanpaş şirketine bağlı çalışmaktayım. Tabi Çankaya Belediyesi’nde üç taşeron şirket çalışanları ya da kadrolu işçiler olan çalışma arkadaşlarım da var. Çanpaş, Belde AŞ ve İmar AŞ, bunlar taşeron şirketler. Hemen hemen aynı ücreti almaktayız. Bu yıl ortalama 24 bin TL taban ücreti düzeyindeydi. Biz işçiler olarak hayatımızın çoğunu çalışma alanlarında geçirmekteyiz ve her mevsimin ayrı bir çalışma zorluluğu var. Kış ve yaz aylarında soğuk-sıcak demeden Çankaya'nın sokaklarını temiz tutmak için çalışıyoruz. Çankaya Belediyesi'nde kolay iş yoktur ve aldığımız bu temel ücretleri mevcut enflasyonda çok düşük buluyoruz. Çankaya'da bir evin kirası en düşük 15 bin TL'yi bulmuşken bize verilen 24 bin lirayla nasıl yaşamamızı bekliyorlar?

Sadece belediye yönetimini değil yetkili sendikayı da eleştiriyorsunuz

Örgütlü olduğumuz sendikada söz hakkı bulamıyoruz. Toplu iş sözleşmelerimiz yoksulluk sınırının altında, yani açlık sınırı temel alınarak belirlenmektedir. Biz işçiler şube önünde yaptığımız eylemde 'açlığa mahkûm olmayacağız' derken bunu kastetmiştik. 

Maalesef Türkiye'de bir ekonomik kriz var ve biz çalışanlar hayatlarımızdan çok fazla ödün verdik. Bizlerden aidat alarak geçinen sendikamız, bizleri açlığa itip kendileri sefalarını sürüyorlar. Ben çok merak ediyorum şube başkanının maaş bordrosunu. 

Sendikamız şu anda adeta diktatör rejimi içindedir. İşçi temsilcilerimizi, biz işçiler değil de şube başkanı seçiyor. Toplu iş sözleşmesi taslağı hazırlanırken hiçbir işçinin beklentileri sorulmuyor. Sendika şubesi işçiden uzak ve imzaladığı sözleşmeler işçinin aleyhinedir. Geçtiğimiz aylarda DİSK Genel-İş, vergide adalet eylemi yapmıştı. Madem böyle bir çalışmanız var, o zaman yaptığınız toplu iş sözleşmelerini brütten değil netten düzenleyin.

Peki, genel olarak belediye şirket işçilerinin talepleri nelerdir?

Şirket işçileri olarak en temel sorunumuz norm kadrodur. Kadro meselesi iktidarın yılan hikâyesine döndü. Cami imamlarına kadro verilirken belediye çalışanlarına kadro inatla verilmemektedir. Güvenceli çalışmak istiyoruz, özlük haklarımızın gelişmesini istiyoruz. Kamuda bir ok alan 2024 yılı içerisinde kadro bekliyor. Biz emekçi arkadaşlarımızla birçok şehirde birleşip kadro için eylemler gerçekleştirdik, bu neticeyle devlete sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Sosyalist işçilerin sesimize bir ses olması, yanımızda omuz omuza durabilmesi biz kamu çalışanları için çok değerlidir.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol