Patronların saldırısına boyun eğmeyip direnişe geçen işçiler, 2015’e direnişlerini sürdürerek giriyorlar.
Düşük ücretlere, uzun iş saatlerine, taşerona, ağır çalışma koşullarına karşı mücadele eden, bu temelde sendikalaş, hakkını arayan ve bunun sonucunda işten atılan işçilerin direnişleri sürüyor.
Ülker işçileri
İşçilerin sorunlarını çözmek yönünde hareket etmeyen ve patronla işbirliği yapan Hak-İş/Öz Gıda-İş’ten istifa eden Ülker işçileri, DİSK/Gıda-İş’e geçtiler. İşçilerin sendika değiştirme ve hak arama mücadelesini hazmedemeyen Ülker patronu 13 işçiyi işten çıkardı. Ancak işçiler işten atma saldırısına direnişle yanıt verdiler. “Ülker büyürken biz küçüldük” diyen işçilerin direnişi, Topkapı’daki fabrika önünde devam ediyor.
BEDAŞ işçileri
BEDAŞ Avcılar İşletme Müdürlüğü’nden çalışan işçiler, DİSK Enerji-Sen’de örgütlendiler ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını istediler. Bu talebi çok gören ve aslında işçilerin örgütlü bir şekilde hak talep etmesini kabul edemeyen BEDAŞ yönetimi, 26 işçiyi işten atarak cezalandırma yoluna gitti. İşçiler ise direnişe geçerek cevap verdiler. Birçok yerde eylem yapan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız’ı protesto eden işçilerin direnişi, Taksim’deki BEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde sürüyor.
SÜTAŞ işçileri
SÜTAŞ’ın Aksaray ve Bursa Karacabey’deki fabrikalarında çalışan işçiler, Türk-İş/Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldular. Türkiye’nin en büyük işletmelerinden biri olan SÜTAŞ’ın sahibi Muharrem Yılmaz, bu süreçte TÜSİAD’ın başkanlığını yapmaktaydı. İşçilerin sendikalaşmasından korkan Yılmaz, işten atma saldırısına başvurdu. Lakin işçiler direnişe geçtiler ve geri adım atmayacaklarını açıkladılar. Bunun üzerine SÜTAŞ, işçilerin direndiği alana tezek dökerek işçileri yıldırmaya çalıştı. Ancak işçilerin direnişi devam etti ve tepkiler üzerine Yılmaz TÜSİAD başkanlığından istifa etmek zorunda kaldı. İşçilerin mücadelesi sürüyor.
Nestle işçileri
Bursa Karacabey’de üretim yapan Nestle fabrikasında çalışan 28 işçi, Öz Gıda-İş’ten istifa ederek Tek Gıda-İş’e geçti. İşçilerin ifade ettiğine göre Öz Gıda-İş, toplu iş sözleşmesi sürecinde işçilerin taleplerini dikkate almadı ve işçilerden yana bir tavır sergilemedi. Bunun üzerine işçiler bu sendikadan istifa ettiler. İşçilerin sendika değiştirme ve mücadele yolunu seçmesi üzerine Nestle yönetimi, 28 işçiyi işten çıkardı. İşçiler işyeri önünde direnişe geçtiler. Geçtiğimiz günlerde fabrika önüne yatarak işten atmaları protesto eden işçileri polis, zorbalık kullanarak gözaltına almıştı. İşe iade devasını da kazanan işçilerin direnişi sürüyor.
Maltepe işçileri
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan 98 işçi, DİSK/Dev Sağlık-İş Sendikası’nda örgütlendiler. Aralarında 19 yıllık çalışanların da bulunduğu işçiler, düşük ücret zammına, ağır çalışma koşullarına ve yönetimin aşağılayıcı tutumuna karşı örgütlendiler. Ancak her zamanki gibi, hastane patronu işçilerin hak arama mücadelesini hazmedemedi ve işçileri işten attı. Bunun üzerine işçiler, hastane bahçesine direniş çadırı kurdular. UİD-DER’in web sitesine gönderdikleri mektuplarda direniş sebeplerini anlatan işçilerin mücadelesi sürüyor.
ICF işçileri
Eskişehir’de bulunan ICF Isı Cihazları fabrikasında çalışan işçiler, DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atıldılar. Direnişe geçen işçiler, işyeri önünde ve Eskişehir’de çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalışıyorlar. İşçilerin direnişi sürüyor.
(uidder.org)