Yusufeli’nde salgın nedeniyle şantiyeden çıkışı yasaklanan işçiler iş bıraktı

26.08.2020 - 12:13
Haberi paylaş

Türkiye genelinde korona vaka sayılarında artış sürüyor. 25 Ağustos Salı gününün tablosuna göre, son 24 saatte 24 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti günlük yeni vaka sayısı bin beş yüz iki oldu.

Özellikle işçilerin toplu olarak çalıştığı işyerleri virüsün en çok yayılma gösterdiği yerler oluyor. Bunun son örneği Artvin’in Yusufeli ilçesinde yaşandı. Limak-Kolin-Cengiz Ortak Girişimine yaptırılan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralında koronavirüs vaka sayıları artmaya başladı. İşçiler işverene şantiyenin en azından 20 gün süreyle kapatılmasını talep ettiler, ancak bu talepleri kabul görmedi.

Daha sonra Artvin Valiliği işçilerin şantiye dışına çıkışlarını yasaklayan bir karar aldı. Valiliğin kararına sırtını yaslayan işveren, işçileri zorla iş başı yaptırmaya çalıştı. İşçiler bütün bu olanlara tepki olarak 25 Ağustos’ta iş bıraktılar. İşyerinde gerginlik devam ediyor.

İkinci Dardanel vakası

28 Temmuz’da Dardanel’in Çanakkale Fabrikası’nda Covid-19 hastalarının artması üzerine şirket Yusufeli’ndeki uygulamaya benzer bir karar almıştı. Dardanel’in uygulamasına göre işçilerin eve gitmesi yasaklandı, öğrenci yurtlarına kapatılan işçiler salgına rağmen mesaiye devam ettirildi. Şirket bu uygulamaya “Kapalı devre çalışma sistemi” adını vermişti. Uygulama sendikalar ve işçiler tarafından protesto edildi. İşveren uygulamaya 10 Ağustos’ta son verdi.

Bültene kayıt ol