1 Mayıs'ta işçiler her yerde alanlardaydı

02.05.2019 - 10:40
Haberi paylaş

İşçi sınıfının kıdem tazminatı, zorunlu emeklilik, iş güvencesinin kaldırılması gibi pek çok saldırıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde, 1 Mayıs ülkenin her yerinde coşkuyla kutlandı.

İstanbul'da DİSK ve KESK, Taksim başvurusu reddedildikten sonra 1 Mayıs'ı Bakırköy'de kutlama kararı almıştı. Sabahın erken saatlerinden itibaren kortejler oluşturulurken, 12:00'den sonra yürüyüş başladı, 14:00'te miting başladığında henüz tüm kortejler alana girememişti.

On binlerce emekçi pazar yerini doldururken, eyleme sendikaların yanı sıra meslek odaları, siyasi partiler ve diğer demokratik kitle örgütleri katıldı.

DSİP üyeleri de birleşik 1 Mayıs çağrısı yapan Sosyalist İşçi gazetesi, Marksizm 2019 toplantılarının broşürleri, "Irkçılığa dur de! Göçmenler kardeşimizdir", "Nafakama dokunma", "Barış istiyoruz", "Krizin faturasını patronlar ödesin" ve "İklimi değil sistemi değiştir" dövizleriyle alandaydı.

Ekmek ve barış talepleri

Mitinge kitlesel katılan örgütlerden HDP, Öcalan'la görüşmelerin yeniden başlatılmasına yönelik açlık grevleriyle ilgili talepleri dillendirdi. Boğaziçi öğrencileri alana "Mart'ın sonu değil Mayıs'ın başı" sloganlarıyla giriş yaparken, emekçilerin örgütlenmelerine güvenmeleri çağrısı yaptı. Bunun yanı sıra 1 Mayıs'a kadınlar, LGBTİ+ aktivistler, çevreciler, Alevi ve Ermeni örgütleri, taraftar grupları, anarşistler ve daha pek çok farklı görüşten insan katıldı.

Alanda sık sık "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Yaşasın 1 Mayıs", "Biji yek Gulan", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Zafer direnin emekçinin olacak", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" ve "KHK'lar gidecek biz kalacağız" sloganları atıldı.

(Röportaj) 1 Mayıs'a katılan emekçiler ne düşünüyor?

Sendikalar kıdem tazminatına dokunmama kararlılığını vurgulayan slogan ve pankartları öne çıkardılar.

Metal işkolunda grev gücünü kullanarak toplu sözleşmelerde önemli kazanımlar elde eden Birleşik Metal-İş'in 1 Mayıs'a kitlesel katılımı dikkat çekti.

Kürsüde ise KESK, DİSK, TMMOB ve TTB temsilcilerinin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da bir konuşma yaptı.

Sendikacıların konuşmalarında krize, enflasyona, taşeron çalıştırmaya, EYT sorununa, vergi adaletsizliğine değinildi, kıdem tazminatının gaspına ve zorunlu BES uygulamasına izin verilmeyeceği hatırlatıldı.

Mitingde Taksim yasağı da protesto edildi.

İzmir'de 1 Mayıs

İzmir Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleştirilen 1 Mayıs'a binlerce kişi katıldı.

Türk-İş'e bağlı sendikaların olduğu kolda kıdem tazminatının gaspına öfke öne çıktı. DİSK'e bağlı sendikaların yürüdüğü tarafta ise Genel-İş ve Birleşik Metal-İş'in kitlesel kortejleri dikkat çekti. KESK üyeleri ise ihraçları ve KHK'ları protesto ettiler.

Grupların alana girmesinin ardından DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı 1 Mayıs açıklamasını okudu.

DSİP İzmir İl Örgütü de "Irkçılığa geçit yok" ve "Krizin faturasını patronlar ödesin" pankartlarıyla mitinge katıldı. DSİP üyeleri "Kıdem tazminatıma dokunma", "Hepimiz göçmeniz", "İklimi değil sistemi değiştir" ve "Nafakama dokunma" dövizleri taşıdılar. 

Ankara'da kıdem tazminatını koruma kararlılığı

Ankara'da işçi ve emekçilerin 1 Mayıs adresi Tandoğan (Anadolu) Meydanı oldu. Tertip komitesinde yer alan KESK, DİSK, TMMOB, TTB, Birleşik Kamu İş ile siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri binlerce kişiyle alanı doldururken, öne çıkan sloganlar kıdem tazminatının gaspına karşı mücadele çağrıları oldu.

Ankara Garı önünde 10 Ekim mitingine IŞİD'in bombalı saldırıcı sonucu yaşamını yitiren barış aktivistleri anıldı.

Kadın örgütleri erkekler tarafından öldürülen kadınların fotoğraflarıyla alanda yerini aldı. Kadınlar sık sık "Jin jiyan azadi", "Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz" sloganını attı. Miting alanına gelen Alevi örgütleri ise asimilasyon politikalarına karşı talepleriyle mitingde buluştu.

DSİP üyeleri de mitinge katılarak Sosyalist İşçi gazetesinin satışını gerçekleştirdiler.

Kurumlar adına ortak metni DİSK üyesi kadın işçi Nermin Yurrtaş okudu.

Yurttaş, kıdem tazminatının fona devredilmeye çalışılmasına karşı çıkarak, "İşsizlik fonu yağmasından sonra yine 'fon' adı altında kıdemi tazminatı hakkının gasp edilmek isteniyor. Mücadele ederek kazandığımız haklarımızın gaspına yine mücadele ederek sahip çıkma kararlılığıyla bugün ülkemizin dört bir yanında alanlardayız. İşsizlik fonundaki para sermayeye değil tamamıyla işsizlere verilmelidir" diye belirtti.

Her yerde 1 Mayıs coşkusu

Kocaeli, Bursa ve Kürt illerinde de emek hareketi ve sol tarafından kitlesel 1 Mayıs gösterileri düzenlendi.

Zonguldak'ta madencilerin katıldığı 1 Mayıs eyleminde zorunlu BES ve kapitalistleri koruyan vergi politikaları teşhir edildi.

Antalya’da Türk-İş, TMMOB, DİSK, KESK ve Birleşik Kamu-İş, kitlesel ve birleşik bir 1 Mayıs mitingi düzenledi.

Eskişehir, Rize, Afyon, Sivas, Balıkesir ve pek çok merkezde de mitingler tertiplendi.

DSİP üyeleri ayrıca Balıkesir, Bursa, Tekirdağ ve İstanbul Fatih'te düzenlenen 1 Mayıs gösterilerine katıldılar.

Bültene kayıt ol