“Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz”

17.04.2019 - 13:22
Haberi paylaş

İktidarın Kıdem Tazminatı Fonu kurma girişimine sendikalardan "hayır" sesleri yükseliyor.

Borç bulmak için ABD'ye giden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kıdem tazminatında "tüm paydaşların mutlu olacağı bir formül" bulacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de işçi ve patron örgütleriyle toplantı yaptı. Türkiye–AB Karma İstişare Komitesi Türkiye Kanadı toplantısına, Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ve Türkiye Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Kudret Önen ve TESK Başkanı Bendevi Palandöken katıldı.

Erdoğan “Hiç kimsenin mağdur edilmesini istemiyoruz. Bu konuda mutabakat esastır. Aile Bakanı ile oturup tüm boyutlarıyla değerlendirip, istişareyle karar vereceksiniz. Tüm tarafların mutabakatını dikkate alacağız. Bu işin üç ayağı var: İşçi, işveren ve hükümet. Üç ayağı da mutabakata varacak bu konuyu çözeceğiz” dedi.

İktidar, İşsizlik Fonu'nda biriken primleri, nakit sorunu yaşayan kamu bankalarına transfer etmişti. Kıdem Tazminatı Fonu ile işçi ve patronlardan alınan primlerden oluşacak dev havuzun, dışarıdan borç ve yatırımcı bulmayan şirketlere kredi kaynağı olacağı "yapısal reform" adı verilen ekonomik kararlar da duyurulmuştu.

Kıdem tazminatı fonu, iktidarın işçilerin parasına el koymasıdır

Sendikalar: Mevcut durum korunsun

Bir TV kanalında Berat Albayrak'ın açıkladığı ekonomik kararları değerlendiren Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, "Bizim için önemli olan bir yıla 30 günlük kıdem tazminatı ödemesi olan 30 günü muhafaza etmek. Biz 30 günün üzerinden başka bir şey konuşmayı doğru bulmuyoruz. Fonlar bizim için hiç açıcı tablo değil. Mevcut yapıyı tutalım. Kıdem tazminatı alamayanlarla ilgili meseleyi çözelim” diye konuştu.

Atalay, “Hak gaspı olmayacağı açıklamalarına ilişkin dolaylı bir şekilde arkadaşlarımıza ulaşmışlar. Mevcut yapı bozulacaksa içinde olmayacağız” dedi.

Hak-İş, işçilerin kazanılmış haklarından geriye gidiş olmamasını isterken, olası bir fona devlet güvencesi istiyor. DİSK ise mevcut düzenleme dışındaki girişimlere karşı çıkıyor.

Patronlar: Kıdem maliyeti düşürülsün

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise Kıdem Tazminatı Fonu'na sıcak bakarken, kıdeme hak kazanma süresinin bir yıldan üç yıla çıkartılmasını, 30 günlük ücretin de 15 güne çekilmesini istiyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de kıdem tazminatı hakkının mevcut hâlinin tamamen değiştirilmesini, kıdem maliyetinin düşürülmesini istiyor.

Herkesi mutlu edecek formül mümkün mü?

Kıdem tazminatı, işçilerin patronlara karşı mücadelesiyle elde edilmiş bir hak. Kendini üçüncü bir taraf ilan iktidarın fon kurma girişimine, iki işçi konfederasyonu kökten karşı çıkıyor.

İşçi tarafı "bir yıl çalışmaya 30 günlük ücret" düzenlemesinin muhafaza edilmesini istiyor, patronlar ise "üç yıl çalışmaya 15 günlük ücretten" bahsediyor.

Herkesi "mutlu" edecek bir formülün imkansızlığını ve fonun işçilerin aleyhine bir girişim olduğunu bilen birçok sendika, "Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz" diyor.

"İzin vermeyeceğiz!"

Genel-İş: Kıdem tazminatı fonunun kurulması, kazanılmış bir hakkın gasp edilmesi demektir. Bu fonla iktidar kendisine kaynak yaratmak istemektedir. Buna izin vermeyeceğiz.

Birleşik Metal-İş: Kıdem tazminatı emekçilerin son kalesidir. İşçiler tazminatlarını Damat’a ve perde arkasında bekleyen gaspçılara yedirmeyecekler. Kıdem tazminatının gaspına asla izin vermeyeceğiz. Hodri meydan Damat Bakan!

Petrol-İş: Sendikamız, son kalemiz olan kıdem tazminatı hakkını sonuna kadar savunacak ve üretimden gelen gücünü kullanmaktan çekinmeyecektir. Hükümet, bu düzenlemeyi derhal gündeminden düşürmelidir.

Tek Gıda-İş: Kıdem tazminatı işçilerin son kalesidir, ona dokunan gerçekten yanar. Biz o son kaleyi bedeli ne olursa olsun koruyacağız. Herhangi bir düzenleme gündeme geldiği an hiçbir karar beklemeden genel kurul kararlarımız doğrultusunda üretimden gelen gücümüzü kullanırız.

DERİTEKS: Kesinlikle kabul etmiyoruz, tüm sendikalarımız konfederasyon farkı gözetmeksizin bu kıdem tazminatı gaspına dur demelidir. Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz!

Sosyal-İş: Bakan Akbayrak işçi, emekçi ve yoksulları kavgaya ve sokağa davet ediyor. Hodri meydan sayın Bakan!

Tez Koop-İş: Kıdem tazminatı çocuklarımızın geleceğidir. Gasp edilmesine asla izin vermeyeceğiz!

Bültene kayıt ol