İzocam'da grev başladı

19.01.2019 - 07:23
Haberi paylaş

Kristal-İş sendikası ile İzocam işvereni arasındaki topu iş sözleşmesi sürecinin tıkanmasıyla Kocaeli Dilovası ve Mersin Tarsus'da bulunan fabrikalarda dün sabah grev başladı.

Kristal-İş ile İzocam patronu arasında süren toplu iş sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine Dilovası ve Tarsus fabrikalarında çalıyan işçiler greve çıktı.

Kocaeli

Kocaeli Dilovası'daki fabrikada sabah 09.00'da davul-zurna eşliğinde başlayan grevde işçiler, taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istedi. Fabrika önünde yapılan basın açıklamasında sendika temsilcisi şunları söyledi:

"Sendikamız 2014 yılında, İzocam Tic. A.Ş'ye ait Kocaeli Dilovası ve Mersin Tarsus fabrikalarında başarılı bir örgütlenme çalışması yürüttü. Bu süreçte yönetim işten atma, itiraz gibi saldırılara başvursada anayasal hakkımız olan sendikayı fabrikaya sokmuş olduk. 2014 yılından bu yana gelen bu süreçte ve 2018 Temmuz ayından bu yana yapılan görüşmelerde ücret ve ücrete bağlı maddeler konusunda işverenle anlaşma sağlanamamıştır. Bu sebeplerle, 18 Ocak Cuma günü İzocam Dilovası ve Tarsus tesislerinde grevimiz fiilen başlamıştır."

Kristal-İş Genel Merkezi, önceki gün yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti: Görüşmeler sırasında taraflar idari maddeler konusunda makul bir süre içinde uzlaşabildiler. Ancak sıra ücrete gelince, asgari ücrete mahkum edilmiş olan ve ağırlıklı olarak 10-15 yıllık kıdeme sahip olan üyelerimizin önüne önce şirketin yeterince kârlı olmadığı, sonrasında da patlak veren ekonomik kriz çıkarıldı. İşveren tarafından sendikamıza resmi olarak yapılmış olan ücret zammı teklifi bile birkaç gün sonra geri çekildi. İşveren ücret maddeleri görüşülürken bu ve benzeri tutarsız tavırlarını sürdürdü.

İzocam'da işçiler greve gidiyor

Sendikalaşma sürecinde işten atılan işçilerin geri alınması talebinin de kabul edilmediği belirtilen açıklamada, "2014 yılından bu yana gelen bu süreçte ve 2018 temmuz ayından bu yana yapılan görüşmelerde yukarıda saydığımız sebeplerle ücret ve ücrete bağlı maddeler konusunda işverenle anlaşma sağlanamamıştır. Bu sebeplerle, tüm İzocam işçilerinin görüşü alınarak, 18 Ocak 2019 günü İzocam'a bağlı Dilovası ve Tarsus tesislerinde greve çıkma kararı alınmıştır" ifadeleri yer aldı.

Mersin

Mersin'de de greve çıkan 95 işçi Tarsus'daki İzocam fabrikası önünde bir araya geldi. Fabrika önünde toplanan işçiler "Direne direne kazanacağız", "İş ekmek yoksa barış da yok" ve "İşçinin birliği sermayeyi yenecek" sloganları atttı.

Kristal-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Serdar Başyiğit, işçilerle birlikta fabrika önünde açıklama yaptı. Babayiğit, "İşçi arkadaşlarımızın aldığı ikramiyeleri maaşın içerisinde göstermeye çalıştılar. Bu yıl 20,3 bir enflasyon var. Buna karşılık bize önerdikleri zam oranı 185 lira. Bu da yüzde 7'ye denk geliyor. Bu koşullarda grev kaçınılmaz oldu. Kime, neye güveniyorlar bilmiyoruz. Grev ertelensin diye bekliyorlar. Kocaeli fabrikası ile eş zamanlı olarak greve başladık. Grev yasağı gelirse mücadelemizden geri adım atmayız. Biz her zaman çözüm yolu ararız. Burası yeni örgütlendiğimiz bir yer. İlk sözleşmemiz. Masada bitirmek isterdik ama olmadı. Süreci bekliyoruz" dedi.

Bültene kayıt ol