İzocam'da işçiler greve gidiyor

17.01.2019 - 08:43
Haberi paylaş

Kristal-İş Genel Merkezi İzocam'da toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındığını duyurdu. İzocam işçileri 18 Ocak'ta greve çıkacak.

Grev, Mersin ve Kocaeli'ndeki fabrikalarda gerçekleşecek. İzocam'da 2014 yılından beri Kristal-İş sendikası örgütlü.

Greve çıkacak işçilere Fransa, Belçika ve Brezilya'daki sendikalardan dayanışma mesajları geldi.

Sendika tarafından basına ve kamuoyuna yapılan duyuruda, greve gidilen süreç anlatıldı:

"Sendikamız 2014 yılında, İzocam Tic. Ve San. A.Ş.’ye ait Kocaeli Dilovası ve Mersin Tarsus üretim tesislerinde başarılı bir örgütlenme çalışması yürüttü. İşveren pek çok örgütlenmede alışık olduğumuz gibi kanunu kötüye kullanarak sendikamızın çoğunluğuna itiraz etti, bu itirazını kasıtlı olarak yetkisiz bir mahkemeye yaparak ve benzeri iyi niyetten uzak yöntemlere başvurarak yetki sürecini dört yılı aşkın bir süreyle geciktirdi. Bir işçinin toplam ortalama çalışma yaşamının altıda birine denk gelen bu zorlu dönem boyunca, tüm baskılara rağmen, hiçbir üyemiz sendikasından istifa etmedi.

Ancak işveren bir başka klasik sendika karşıtı uygulamaya daha başvurdu ve dört öncü arkadaşımızı işten çıkardı. Ayrıca, bu sıkıntılı dönem içinde, Tarsus tesisinde, kanunun öngördüğü süreleri aşan fazla çalıştırma sebebiyle, bir arkadaşımızı korkunç bir iş cinayetine kurban verdik.

Sendikamızın yapmış olduğu tüm çağrılara sırtını dönen işveren, yaptığımız tüm çağrılara her seferinde yetki davasının sonucuna göre hareket edeceği cevabını verdi. 2018 yılında sendikamızın yetkisi nihayet kesinleşti ve 19 Temmuz 2018 günü yetki belgesi elimize ulaştı.

İşverene yapılan yasal çağrı sonrası toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlatıldı. İşverenin yönetim kadrosunda 2017 yılında yaşanan değişim sonrası, göreve yeni gelen yöneticilerle toplu iş sözleşmesi masasına oturuldu ve görüşme süreci başladı.

Üyelerimiz görüşme sürecinin başında işverenin kasıtlı ve iyi niyetten tamamen yoksun bir tutumu nedeniyle uğradıkları hak kayıplarının telafisini ve örgütlenme sebebiyle işten atılan arkadaşlarının işe iadesini talep ettiler.

Yaşanan tüm olumsuz sürece rağmen, sendikamız masada yapıcı tavrını korudu. Sorunları masada görüşerek çözmek istediğimizi, yeni yönetimle birlikte yeni bir sayfa açabileceğimizi, karşılıklı olarak güven inşa edebileceğimizi bildirdik.

Görüşmeler sırasında taraflar idari maddeler konusunda makul bir süre içinde uzlaşabildiler. Ancak sıra ücrete gelince, asgari ücrete mahkûm edilmiş olan ve ağırlıklı olarak 10-15 yıllık kıdeme sahip olan üyelerimizin önüne önce şirketin yeterince kârlı olmadığı sonrasında da patlak veren ekonomik kriz çıkarıldı. İşveren tarafından sendikamıza resmi olarak yapılmış olan ücret zammı teklifi bile bir kaç gün sonra geri çekildi. İşveren ücret maddeleri görüşülürken bu ve benzeri tutarsız tavırlarını sürdürdü.

Üyelerimize işten atılan arkadaşlarının ise tekrar işe alınamayacağı söylendi. Üstelik buna gerekçe olarak da işe iadenin “şirketin var oluşunu, kültürünü, marka imajını ve istikrarlı duruşunu” tehlikeye sokabileceği gösterildi. İş cinayetlerinde, çalışanların ölümüne sebep olan İzocam Tic. Ve San. A.Ş., sendikal örgütlenme sırasında iş sağlığı güvenliği kurallarını bahane ederek işten attığı işçileri tekrar işe almamak için şirket kültürünü gerekçe gösterdi! Şirket kültürü örgütlenmeye çalışan işçileri işten atmak mıdır? İşçileri asgari ücrete mahkûm etmek midir? Sendikal örgütlülüğün önüne geçerek kârını arttırmak mıdır?

2014 yılından bu yana gelen bu süreçte ve 2018 Temmuz ayından bu yana yapılan görüşmelerde yukarıda saydığımız sebeplerle ücret ve ücrete bağlı maddeler konusunda işverenle anlaşma sağlanamamıştır. Bu sebeplerle, tüm İzocam işçilerinin görüşü alınarak, 18 Ocak 2019 günü İzocam Tic. Ve San. A.Ş.’ye bağlı Dilovası ve Tarsus tesislerinde greve çıkma kararı alınmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Kristal-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu"

Uluslararası dayanışma mesajları ise şöyleydi:

Belçika’dan gelen mesaj

Dostlar,

Size en iyi dileklerimizi sunuyoruz.

[Belçika’da] Gerekli adımları atacağız.

10 Ocak Perşembe günü Belçika’daki Saint Gobain sendikaları olarak bir araya geleceğiz.

Atacağımız adımlar konusunda size bilgi vereceğiz.

Kardeşlik duygularıyla,

Dupanloup Sébastien (FGTB Federal Sekreteri)

* * *

Brezilya’dan gelen mesaj

Yoldaşlar, İyi Geceler,

TÜRKİYE’de İzocam işçilerinin yaşadıkları sıkıntıları öğrendik ve sizlerle dayanışma içindeyiz. Türkiye’deki dostlarımızla dayanışmamızı göstermek ve onlara karşı şirket yönetimi tarafından alınan tutumu protesto etmek için [Brezilya’nın] İgarassu şehrindeki SAINT GOBAIN AŞINDIRICILAR fabrikasında üretimi durduracağız.

Bu eylemin bir amacı da aşındırıcılar biriminin üretim müdürünün ETİK DIŞI uygulamalarını protesto etmek olacak.

Gelecek hafta size yaptığımız eylemlerle ilgili bilgi vereceğiz.

Selamlar,

Paulo de Souza (CNQ/CUT)

* * *

Fransa’dan gelen mesaj

İyi akşamlar,

Küçük bir komite toplantısı için çarşamba günü Bay Blugeon’la görüşeceğiz.

Bu görüşmemizde Bay Blugeon’a Türkiye’de yaşanan sorunların çözülmediğini ileteceğiz ve sosyal diyalogun içinde bulunduğu durumu anlatacağız.

Sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Bu fırsattan istifade ederek hepinizin 2019 yılını kutluyorum.

Kardeşlikle,

Sandrine Deubel (Saint-Gobain Grup Komitesi Sekreteri)

Bültene kayıt ol