İhraç edilen hekimlerin SGK’ye bağlı hastanelerde çalışmasını engelleyen 5’inci maddenin, oylanma şekli Meclis iç tüzüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yapılan itiraz kabul edildi. Yeniden komisyonda görüşülen söz konusu madde yapılan ufak bir değişiklikle kabul edildi.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Meclis’e getirdiği “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 5’inci maddesi, komisyon üyelerinin maddeye ilişkin değerlendirme yapmasına izin verilmeden oylama yapılarak, Sağlık Komisyonu’ndan geçmişti.
Duruma itiraz eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve İYİ Parti yaşananları “korsan oylama” olarak nitelemiş ve oylama şeklini tutanak altına alarak, Meclis Başkanlığı’na itirazda bulunmuştu.
Hazırlanan tutanakta, “Protesto sesleri arasında komisyon başkanının okuttuğu önergeler, yaptığı işlemler anlaşılmadı. Komisyon üyesi olmayan AKP’li milletvekilleri, komisyon başkanının etrafına toplandılar. Komisyon üyelerini taciz ettiler. Oylama için ellerin kalktığı görülmedi. Komisyon başkanının yerinden kalkarak 5’inci maddenin kabul edildiğini protestolar arasında ilan etti. Protesto sırasında müzakere yapılacak ortam yoktu. Önergelerin içeriği anlaşılmadı ve dağıtılmadı” ifadeleri yer almıştı.
Yeniden komisyonda görüşüldü, yine kabul edildi
Muhalefetin itirazı sonucu tasarının 5’inci maddesinin oylanma şekli Meclis iç tüzüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yeniden komisyonda görüşülmesi şeklinde gündeme getirildi.
Komisyonda yapılan oylama ile söz konusu maddenin yeniden görüşülmesine karar verildi.
Muhalefetin yoğun itirazı üzerine yeniden görüşülen madde ufak bir değişiklikle yine komisyondan geçti.
Söz konusu madde, güvenlik soruşturmasına takılan ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen hekim ve diş hekimlerinin Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) ile anlaşmalı hastanelerde çalışmasını engelliyor.
Yapılan değişiklik
Kabul edilen maddede yapılan değişiklikle, güvenlik soruşturmasından geçemeyenlerin 600 gün bekledikten sonra SGK ile anlaşmalı yerlerde çalışmasının önü açıldı.
Ancak güvenlik soruşturmasından geçemeyenler 600 günden sonra SGK ile anlaşmalı bir kurumda çalışsalar bile bu kez de rapor yazma yetkisi bulunmayacak.
Söz konusu değişiklik ihraçları da kapsamıyor.
“Hekimler açlığa mahkum edilecek”
Türk Tabipleri Birliği (TTB), tasarıyı, “Türkiye tarihinin sağlık alanındaki en ağır, en acımasız, hukuk tanımayan yasaları” olarak tanımlıyor.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü olan HDP Muş milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de tasarının hekimleri şiddetten koruyacak önlemler almak yerine onları açlığa mahkum edecek düzenlemeler içerdiğini söylüyor.
“KHK ile ihraç edilen hekimler en azından özel hastanelerde çalışabiliyordu. Fakat yeni düzenleme ile bu imkan da ellerinden alınacak. SGK ile anlaşma yapmayan hastane neredeyse yok. Devletten ihraç ediyorsunuz, ‘özelde de çalışamaz’ diyorsunuz. Yani hekimleri açlığa mahkum etmek istiyorsunuz. 600 günlük yapılması gereken mecburi görevi de atamasını yapmayarak SGK’ye bağlı olmayan özellerde de çalışmasının önüne set çekilmiş oluyor.”
5’inci madde ne içeriyor?
Tekrar komisyonda görüşülecek olan 5’inci maddeye göre;
“Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değendirilerek kamu görevinden çıkarılan veya güvenlik soruşturması sonucuna göre kamu görevine alınmayan tabipler ve diş tabiplerinin meslek icralarına ilişkin kurallar getirilmektedir. Bunların sadece sosyal güvenlik kuruluşu ile sözleşmesi bulunmayan sağlık kuruluşlarında veya muayenehanede çalışabileceği ve düzenledikleri raporların yargı kararlarına idari ilmelere esas alınmayacağı öngörülmektedir. Ayrıca devlet hizmet yükümlüsü olanların birinci grup ilçe merkezleri için belirlenen devlet hizmeti süresi kadar müddetle mesleklerin icra edemeyecekleri belirtilmektedir.”