Devlet, patronlar, medya el ele havalimanı işçilerine saldırıyor

16.09.2018 - 13:02
Haberi paylaş

Üçüncü havalimanı inşaatında “yatakhanelerde tahtakurusu sorunun çözümü” gibi basit insani taleplerle direnen işçilere yönelik saldırılar devam ediyor.

Egemen sınıf ve tüm kurumları, direnen işçileri “haksız” göstermeye çalışıyor ve sistematik bir karalama kampanyası yürütülüyor.

Dün, sosyal medyada başlatılan kampanyada, insanca yaşam talepleriyle eylem yapan işçilere “hain” denilen etiketler popülerleştirilmeye çalışıldı.

Şirket de “hain” dedi

Ahval’de yer alan habere göre, direnen yüzlerce işçi gözaltına alınırken, taşeron şirket tarafından sabah saatlerinde Erzurum, Kayseri, Samsun ve Adana gibi birçok ilden işe alınmak üzere işçiler ellerinde bavullarla şantiyeye geldi. İşçiler kimlik numaralarını görevlilere verdikten sonra sağlık kontrolleri için otobüslere bindirildi.

Samsun’dan gelen bir işçi, taşeron firma yetkilisinin iş bırakan işçilere ‘hain’ dediğini aktardı. İşçi “Bana tek dedikleri helal para kazanmak isteyip istemediğim oldu. Olayları çıkaranların sütü bozuk olduğu ve burayı istemeyenler tarafından kışkırtıldığı söylendi. İsyan edenlerin provokatör, hain ve terörist olduğunu söylediler. Buradan ekmek kazanması gereken asıl kişilerin ise bizler olduğunu birkaç kere tekrar etti telefondaki kişi” şeklinde konuştu.

Havalimanı işçileri kimlere karşı direnişte?

Devlet de saldırıyor

Dün sabaha karşı şantiyede gerçekleştirilen baskınlarda 543 işçi gözaltına alınmıştı.

Bunların 160’ı serbest bırakıldı.

İşçilerin eylem yaptığı bölgeye milletvekilleri ve gazeteciler yaklaştırılmıyor.

Bunun yanı sıra, dün İstanbul ve Ankara’nın kent merkezlerinde sendikalar tarafından havalimanı işçilerine destek amaçlı yapılan eylemlere polis saldırdı.

Ankara’da 5 kişi, İstanbul’da aralarında İnşaat-İş temsilcisi Kadir Kurt ve AFP muhabiri Bülent Kılıç’ın da yer aldığı çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Sağcı kalemler

Büyük basında yer alan işçi düşmanı kalemler de havalimanı işçilerine saldırıyorlar.

Dün Hıncal Uluç, attığı bir tweette şöyle demişti:

“Az önce 3.Havalimanı inşaasında çalışan bir işçiyle eylem hakkında konuştum.

Şunları söyledi:

Sendikadan geldiğini söyleyen birileri,eyleme katılacaklara günlük 100 TL verileceğini söylediler.

Eyleme katılanların çoğu burada çalışan işçiler değil.”

Uluç daha sonra da işçileri “provokatör” ilan eden çok sayıda tweet attı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den havalimanı işçilerine destek

Bugün ise Fatih Altaylı işçilere saldırdı.

Altaylı, işçilerin havalimanının açılışına beş hafta kala “sudan sebeplerle” eylem yaptığını öne sürdü.

Sağcı yazar, “4 yıl üç aydır o koşullara itiraz etmeyen işçilerin, bitime 5 hafta kala, inşaatın yüzde 98’i tamamlanmışken koşulları beğenmeyip ayaklanması doğrusu bana çok mantıklı gelmiyor” ifadelerini kullandı. Oysa üçüncü havalimanı inşaatında daha önce de eylemler yapılmıştı.

Sosyal medyadaki birçok kullanıcı ise işçiler direnişe geçtikten sonra Anadolu Ajansı’nın Şubat 2018’de hazırladığı “Üçüncü havalimanı çalışanlarına şehir yaşamını aratmıyor” başlıklı haberi hatırlattı.

Üçüncü havalimanında iş bırakan 543 işçi gözaltına alındı

Bültene kayıt ol