Havalimanı işçileri kimlere karşı direnişte?

15.09.2018 - 12:14
Haberi paylaş

Üçüncü havalimanında çalışan işçilerin haklı ve karşılanabilir taleplerini yerine getirmeyenler kimler?

İstanbul'da yeni havalimanı ihalesini 25 yıllığına 22 milyar 152 milyon euro kira ve 10.2 milyar euro yatırım bedeli karşılığı Limak, Kolin, Kalyon, Mapa ve Cengiz İnşaat ortaklığı aldı.

İhale öncesi 8-9 milyar olan fiyatı üçe katlayan beş şirket, yatırımla birlikte 36 milyar doları bulan projeyi üstlendi.

Üçüncü havalimanını iştahla açmaya çalışan, fakat havalimanını inşa eden işçilere ücret vermeye, insanca çalışma ve yaşama koşullarını sağlamaya yanaşmayan, gündüz "talepleri kabul ettik" deyip akşam jandarmayı şantiyeye çağıran beş şirket, AKP hükümeti döneminde dev ihaleleri alan ve büyüyen holdingler.

- Üçüncü havalimanı ihalesini alan şirketlerden iş hacmi en yüksek olanlar Cengiz İnşaat ve Limak. 2023 yılında ciro hedeflerinin 5 milyar dolar olduğunu söyleyen Nihat Özdemir'e ait Limak, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın da işletmecilerinden biri. Türkiye'nin birçok yerinde hidroelektrik santralleri (HES) inşa eden şirket, Kuzey Marmara oto yolu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale otoyolu projesi gibi dev kamu ihalelerini almasıyla biliniyor. 2014'te Siirt'te Limak Holding'e ait Alkumru Barajı'nda kapakların açılması sonucu 6 kişi hayatını kaybetmişti.

- Mehmet Cengiz’e ait Cengiz İnşaat’ın şu anda devam eden projelerinin toplam değeri ise 7 milyar dolar. Cengiz İnşaat otoyol, köprü, tünel, hidroelektrik santrali, havalimanı, baraj, liman, metro, demiryolu gibi dev kamu işlerini alıyor. Artvin Cerattepe'de maden açarak doğayı tahrip eden Cengiz Holding, büyük bir direnişle karşılaşmıştı. 

- Koloğlu ailesine ait Kolin İnşaat'ın yıllık cirosu bir milyar dolar. Enerji, liman işletmeciliği, madencilik ve turizm-hizmet işkollarında faaliyet gösteren Kolin İnşaat, Sabiha Gökçen ve Bodrum Havalimanı’nda ikram ünitesi inşaası ile Adnan Menderes Havalimanı’nda DHMİ için birtakım projeleri de yaptı. Kamuoyu Kolin'i, Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca'da termik santral yapmak için 6 bin zeytin ağacını kesmesiyle tanıyor.

- Mehmet Nazif Günal’a ait Mapa İnşaat, 7 milyar dolarlık iş hacmine sahip. MNG Şirketler Topluluğu'nun iki ana müteahhitlik şirketinden biri olan Mapa A.Ş., altyapı inşaatları konusunda yatırımlar yaparken, termik santraller, karayolu, köprü ve tünel inşaatları, endüstriyel tesis inşaatları, sulama sistemi, baraj ve hidroelektrik santral inşaatları, pissu ve içme suyu arıtma tesisleri, betonarme silolar gibi büyük ölçekli inşaat işlerini topluyor. Suudi Arabistan’daki Cidde Konut Projesi şantiyesinde çalışan Türkiyeli işçiler, geçen Mayıs ayında  kötü çalışma koşulları ve ödenmeyen maaşları nedeniyle üç gün grev yapmıştı.

- Kalyon İnşaat’ın bilinen en önemli projelerinden biri Taksim’deki meydan düzenlemesi! Geçen yıl 51 milyon TL’lik ihaleyi kazanan Kalyon İnşaat’ın, toplu konut, yol, köprü, altyapı, kamu binaları, arıtma tesisleri, alışveriş merkezleri ve ticaret merkezi alanlarında yatırımları var. Geçen Temmuz ayında İstanbul Kartal'da, Kalyon Holding'in Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi inşatında çalışan yüzlerce işçi, çalışma ve barınma koşullarının uygun olmamasını protesto ederek işi bırakmıştı.  

"Yollar, barajlar, köprüler..."; AKP'nin yıllardır izlediği sermaye politikalarıyla büyüdüler ve işçilere köle muamelesi yapmak, iş cinayetleri, kirli enerji ve doğanın yıkımı ile tanındılar.

Üçüncü havalimanı inşaat işçileri, birçok ildeki köylüler gibi, Türkiye kapitalizminin AKP dönemindeki elitlerine karşı direniyor.

Üçüncü havalimanı inşaatında direniş

Üçüncü havalimanında iş bırakan 400 işçi gözaltına alındı​

Bültene kayıt ol