Üçüncü havalimanı inşaatında direniş devam edecek

14.09.2018 - 09:03
Haberi paylaş

3. Havalimanı inşaatında arka arkaya gerçekleşen iş cinayetleri ve kötü çalışma koşullarından dolayı iş bırakma eylemi yapıldı. Jandarma ve polisin yıldıramadığı işçiler İGA yetkilileriyle görüştüler. Yetkililerin oyalayıcı tutum aldığını söyleyen işçiler direnişin devam edeceğini bildirdiler.

29 Ekim’e bitirilmesi planlanan, bunun için işçilerin sürekli daha kötü koşullarda çalışmaya zorlandığı ve pek çok iş cinayetinin yaşandığı 3. Havalimanı şantiyesinde işçiler iş bıraktılar. 

İnşaat-İş Sendikası’nın Twitter hesabından duyurduğuna göre arka arkaya gerçekleşen iş cinayetleri ve ağırlaşan iş koşullarına karşı aralarında sendikalı-sendikasız işçilerin bulunduğu pek çok işçi iş bırakarak yürüyüşe başladı.

Evrensel’in haberine göre yağmur altında uzun süre servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu vurgulayan işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesini istediler.

Sabah erken saatte toplanarak servis çıkışlarını engelleyen işçiler, plazaların olduğu yere doğru yürüyüşe geçtiler. İnşaat-İş Sendikası üyelerinden gelen haberlere göre eyleme katılan işçi sayısı giderek artarken, yönetim binasının da camları kırıldı.

Tehditlere boyun eğmediler

Yöneticiler video çeken işçileri “Video çekimi yapanlar tek tek belirlenip cezalandırılacaktır” diyerek tehdit ettiler.

Jandarma işçilere “Yaptığınız eylem kanunsuzdur, dağılın” anonsu yapmasının ardından işçilere gaz ile saldırdı. Polis Havalimanı önüne 3 TOMA ve 4 gözaltı aracıyla yığınak yaptı. Ancak işçiler dağılmadılar.

Talepleri İGA yetkililerine ilettiler

Saatler süren direniş sonunda işçilerin temsilcileri İGA Havalimanı İşletmesi yetkilileri ile masaya oturdu. İşçi temsilcileri, işçiler tarafından belirlenen ortak talepleri havalimanı yönetimine iletti. Talepler şöyleydi: 

-Eyleme katılan arkadaşlarımızdan hiçbiri işten çıkarılmayacak

-Habersizce işten atılanların işe iadesi

-Servis sorununun çözülmesi

-Yatakhaneler ve lavabo-banyo temizliklerinin düzenli yapılması, tahtakurusu sorununun çözülmesi-yatakların yenilenmesi

-Revir personelinin işçilerle ilgilenmemesine son verilmesi, tedavi için genel sağlık malzemelerinin temini, aşağılayıcı davranışların olmaması

-Ücretlerin tamamının hesaba yatırılması, elden ödemelerin yapılmaması

-Geçmişe dönük ödenmeyen ücretlerin ödenmesi

-İşçiler ve formenlerin aynı yemekhanede yemek yemesi

-Bu sorunları bildikleri halde müdahale etmeyen ve devam ettikleri sürece aynı mağduriyeti yaşatacak olan İGA yetkililerinin görevden alınması

-Kabul edilen protokolün basın karşısında da okunması

-İş cinayetlerine karşı önlemlerin alınması

-6 aydır ücret alamayan arkadaşlardan memlekette olanların da ücretlerinin ödenmesi

-Yatak ve yemek, bayram ikramiyelerinin verilmesi

-Azerbeycanlı işçilerin başındaki Selim Öztürk mağduriyet yaratmıştır, görevden alınması,

-İşçilere kıyafet verilmesi

-Serviste geçen sürenin mesai olarak verilmesi

"Oyalayıcı tutum alıyorlar" 

Evrensel'in haberine göre İGA Havalimanı İşletmesi temsilcileri, önce taleplerin insani olduğunu ve karşılayacaklarını iddia etti. İşçi temsilcileri talepler için bir protokol imzalanmasını isteyince şirket yetkilileri bu protokole imza atmayacaklarını ifade etti. Devamında eylemlerin sürdürülmemesi yönünde baskı yapan şirket yöneticileri, "Bu süreçten siz zararlı çıkarsınız" diyerek işçileri tehdit de etti.

İnşaat-İş Sendikası görüşme sonrası şu ifadeleri içeren bir açıklama yaptı: 

"Kölece koşullarda çalıştırılan, insanlık dışı barınma-beslenme ve ulaşım koşullarına maruz kalan, her gün en az ikisinin kanının aktığı bu köle-ölüm kampında işçi arkadaşlarımızın “artık yeter” isyanının basıncıyla görüşmeye gelen İGA direktörü, “Tepkinizi gördüm, mesajı aldım. Fakat bu sorunlar bir anda çözülemez, zaman vermelisiniz” gibi oyalayıcı ve öteleyici bir tutum sergiledi.

Görüşme somut hiçbir öneri ve kabulün olmadığı bu tutumlarla sona erdi.

İşçi heyeti ve sendika temsilcilerimiz sonuçları işçilerle görüşmek ve nasıl bir tutum alınacağını birlikte belirlemek üzere görüşmeden ayrıldılar."

İnşaati-İş, Twitter hesabından direnişi yarın daha iyi örmek için kamp alanında olacaklarını ifade ederken, Dev-Yapı İş de direnişin süreceğini açıkladı.

Bültene kayıt ol